1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. painonhallinta

Laihuuden ihannointi kyllästyttää näyttelijää – "Sitä on sellainen kuin on"

Näyttelijöitä ihannoidaan, katsellaan ja arvostellaan. Miia Nuutila on löytänyt terveen kuntoilun kautta hyvän olon, ja repii siitä myös huumoria.

painonhallinta
Näyttelijä Miia Nuutila
Näyttelijä Miia Nuutila kesällä 2014 Naantalin Emma-teatterissa.Minna Rosvall / Yle

Näyttelijä Miia Nuutila on jatkuvasti katseiden kohteena. Paineiden myötä hänestä on tullut itselleen armollisempi.

– Pidän urheilusta, ja pitäähän sitä olla kunnossa. Näyttelijänä on koviakin paineita, mutta olen tullut armollisemmaksi itselleni. Ei tarvitse olla rääkätty kroppa. Hyvä ja terve olo täytyy olla, se on oleellista.

Nyt Nuutila löytää urheilusta ja kuntoilusta huumoria. Kroppaa likoon! -kiertueella Nuutila yhdessä muiden näyttelijöiden kanssa esittää sketsejä niin hyvinvoinnista kuin jääkiekostakin.

– Tänä päivänä minulla on lempeä suhtautuminen kuntoiluun. Olen aina liikkunut, pienestä asti. Nyt kun minulla on ollut paljon töitä, ei aina edes ehdi. Haluaisin liikkua enemmän. Vesijuoksu on minun lajini nykyään, vaikka taustalla on 10 vuoden koripalloilutausta, Nuutila kertoo.

Ihannointi kyllästyttää

Yksi Nuutilan esittämistä lavasketsishow'n hahmoista on "ravintolaterapeutti" Pipsa Karppinen. Vaikka kuureja ja pikadieettejä onkin aikoinaan kokeiltu, kokee näyttelijä nykyään hyvän olon olevan etusijalla.

– Olen löytänyt kehooni normaalin olotilan. Olen joskus löytänyt jotain kuureja, mutta kyse on siitä, että hyväksyy itsensä sellaisena kuin on. Mutta liikkua pitää kyllä, ei voi löpsähtää täysin, koska muuten olisi henkisestikin paha olla, Nuutila sanoo.

– Sitä on sellainen kuin on.

Haluaisin liikkua enemmän.

Miia Nuutila

Henkinen kasvu kulkee kuntoilun rinnalla. Nuutila kertookin juuri erilaisten ihmisten tarinoiden kiehtovan ammatissaan.

– Minusta on ihanaa, että näyttelijät kertovat tarinoita erilaisista ihmisistä. Niin se on, että olemme erinäköisiä. Olen kyllästynyt ihannointiin. Katselen mielelläni iäkkäämpien ihmisten tarinoita televisiosta. Sitä se ikä teettää, Nuutila naurahtaa.

– Minulla on ikärasismia, mutta toisinpäin. Olen aina arvostanut vanhuutta ja iän tuomaa kokemusta. Siihen kuuluu myös se, että kropan ei tarvitse olla nuoren ihmisen kroppa.

"Painon pudottaminen toisaalta kiinnostaa naista ikuisesti"

Moni näyttelijä on laihduttanut tai lihottanut itseään roolia varten. Nuutilan uran varrella pyyntöjä kehon muokkaamiseen ei ole tullut.

– Eräässä roolissa piti olla pyöreämpi aluksi, ja sitten laihtua, mutta onneksi siinä käytettiin toppauksia.

Entä jos muutoksia pyydettäisiin?

Kropan ei tarvitse olla nuoren ihmisen kroppa.

Miia Nuutila

– Lihottaminen on hankalaa, koska painon pudottaminen voisi sitten olla vaikeaa. Painon pudottaminen toisaalta kiinnostaa naista ikuisesti. Ehkä jos laihduttamisen tarve olisi perusteltua niin, että se kuuluisi rooliin olennaisesti. Jos pitäisi esittää sairasta, niin suhtautuisin siihen kaikella kunnioituksella.

– Jos joku vain sanoisi, että olisi paremman näköinen jos laihtuisit kymmenen kiloa, kannattaisi varmaan kääntyä toisen näyttelijän puoleen, Nuutila naurahtaa.

Lue seuraavaksi