1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Näin Helsinki muuttuu – menossa valtava rakennusbuumi

Helsingissä on menossa rakennusbuumi, joka muuttaa kaupunkikuvaa merkittävästi. Viime vuonna aloitettiin ennätysmäärä uudiskohteita tällä vuosikymmenellä - kerrosneliömäärillä laskettuna. Esimerkiksi Jätkäsaaren tornihotellin toinen puoli on noussut harjakorkeuteen ja Kalasataman kolmen hehtaarin montussa on valettu yli satametristen tornitalojen jalustat.

Kotimaan uutiset
Jätkäsaaren uusi tornihotelli, 16:s kerros, 1.4.2016.
Petteri Juuti / Yle

Jätkäsaaren kiistellyn uuden tornihotellin toinen puoli on jo harjakorkeudessa, 16 kerroksessa, ja toinen puoli nousee vielä muutamia metrejä. Toiselle huipulle rakennetaan puolitoista metriä ulos työntyvä lasipohjainen uima-allas hotellivieraille, toisen huipun näköalabaari ja -tasanne ovat kaikille avoimia.

Tornihotellin julkisivuun tulee ruudullisen komposiittialumiinin lisäksi paljon lasipintoja. Esimerkiksi alakerran vastaanottotilat ovat yhtä lasiseinää, sillä myös kaupunkilaisia houkutellaan hotellin terasseille ja ravintolaan.

– Se on ollut alusta lähtien yksi lähtökohta, että meri, kaupungin silhuetti ja vanha keskusta pitää näkyä joka paikkaan hotellissa, arkkitehti Aki Davidsson Arkkitehtitoimisto Davidsson Tarkela Oy:sta sanoo.

Clarion-ketjun pyörittämä tornihotelli ja kokouskeskukseksi uudistettu vanha, Lars Sonckin suunnittelema satamamakasiini avataan ensi lokakuussa. Myös makasiinin eteen tulee pitkä terassi, jonne voi poiketa hotellin ja meren välissä olevalta kävelyreitiltä.

Suojellun makasiininkunnostaminen olikin se juttu, millä norjalainen hotellimiljonääri Arthur Buchardt sai lopulta luvan rakentaa kiistelty tornihotelli Jätkäsaareen. Ensimmäinen vaihtoehto, 32-kerroksinen, kaatui kaupunginvaltuuston äänestyksessä yhdellä äänellä.

Jätkäsaaren uusi tornihotelli, 16:s kerros, 1.4.2016.
Jätkäsaaren tornihotellista näkee joka suuntaan yli kaupungin. Ylös tulee kaikille avoin näköalabaari ja -tasanne.Petteri Juuti / Yle

Ennen kahvisäkkejä, syksyllä kokouskahvia

– Olen nostellut tässä samassa satamaterminaalissa appelsiinilaatikoita ja kahvisäkkejä. Se oli sen ajan pätkätöitä, kun satamassa odottaville huudettiin, ketkä saivat sinä päivänä töitä, arkkitehti Aki Davidsson selittää yhteensattumaa.

Clarion-ketju etsii parhaillaan 250 uutta työntekijää ja järjestää rekrytointitilaisuuden (siirryt toiseen palveluun) peräti Finlandia-talolla.

Jätkäsaareen kohoaa (siirryt toiseen palveluun) myös esimerkiksi kaksi muuta hotellia, kolme koulua sekä tuhansia koteja. Tallinnan-matkustajille rakennetaan uusi länsiterminaali. Uuden tornihotellin näkevät siis myös kaikki Tallinnan-matkustajat.

– Muuttuvat satama-alueet sinänsä luovat ihan uutta Helsinkiä, omaa merellistä Helsinkiä. Tämä hotellin tontti on Jätkäsaaren portti, arkkitehti Davidsson sanoo.

– Uusia kaupunginosia ei ole rakennettu näin lähelle keskustaa pitkään aikaan. Helsinki tulee muuttumaan tässä yhden arkkitehtisukupolven aikana hyvin erinäköiseksi. Nämä ovat hyvin harvinaisia aikakausia kaupungin historiassa.

Jätkäsaaren uusi tornihotelli, 16:s kerros, 1.4.2016.
Vielä nyt tutkimusalus Aranda on ankkuroituna uuden tornihotellin ja vanhan, kokoustilaksi kunnostettavan satamamakasiinin eteen. Petteri Juuti / Yle

Uima-altaita Presidentinlinnan eteen tehdään jo

Toisella kaupungin paraatipaikalla Presidentinlinnan edessä Katajanokalla kaivetaan jo perustuksiamerikylpylälle (siirryt toiseen palveluun). Mereen upotetaan kolme uima-allasta, rannalle tulee saunoja ja kahvila-ravintola. Väliaikaisen luvan saaneet uima-altaat avautuvat kesäksi.

Helsingin Katajanokan merikylpylä Allas 1.4.2016.
Suunnilleen tolppien rajaamalle alueelle tulee ensi kesäksi uima-altaita ja rantaan rakennus, jossa on kahvila-ravintola sekä saunoja.Varpu Helpinen / Yle

Viime viikolla Helsingin rakennuslautakunta antoi määräaikaisen rakennusluvan myös 4D-elokuvateatterille uima-altaiden ja maailmanpyörän viereen.

Teatterissa on tarkoitus näyttää Helsingin ja Suomen matkailunähtävyyksiä. Puisen rakennuksen lupa on voimassa vuoteen 2021 saakka.

Keskustakirjaston perustuksia valetaan

Ydinkeskustassa radan ja eduskuntatalon välissä keskustakirjaston perustuksia on jo valettu. Tämänkin työn etenemistä voi seurata hankkeen omilta sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Lasipalatsin aukiolla kaivetaan uuden taidemuseon Amos Rexin työmaata, Konepajan alueelle Alppilan ja Vallilan rajalle nousee asuinkerrostaloja, Lastensairaala etenee Meilahdessa ja Lauttasaareen kohoaa uusi ostoskeskus. Onko koko Helsinki yhtä suurta rakennustyömaata?

Helsingin rakennusvalvontaviraston yliarkkitehti Henna Helander vahvistaa, että Helsinkiä rakennetaan nyt reippaalla tahdilla.

– Esimerkiksi Keskon vanha pääkonttori Katajanokalla muuttuu hotelliksi ja asunnoiksi. Kasarmitorilta hävisi kokonainen toimistorakennus, jonka tilalle rakennetaan uusi, Helander jatkaa listaa.

Kasarmitorin rivistöstä ikään kuin puuttuu yksi hammas, näkyy Helanderin pitämän blogin kuvasta (siirryt toiseen palveluun).

Rakennuslupia eniten 2010-luvulla

Viime vuonna Helsingissä myönnettiin eniten rakennuslupia koko vuosikymmenellä - kerrosneliöinä laskettuna - eli yhteensä 644 265 kerrosneliömetriä uustuotantona ja laajennuksina. Toimitilarakentamiseen myönnettyjen rakennuslupien kerrosneliömäärä oli viime vuonna korkeimmillaan sitten vuoden 2008.

Asuinrakennusten kerrosneliöiden määrä laski vuodesta 2014, mutta oli silti 20 prosenttia enemmän kuin vuosina 2010–2014 keskimäärin.

Rakennustöitä myös aloitettiin viime vuonna ennätysmäärä - kerrosneliöiden lisäys on yli 70 prosenttia vuodesta 2014. Viime vuonna aloitettiin 682 279 kerrosneliön rakentaminen, kun toissa vuonna luku oli 399 552 kerrosneliötä. Tarkemmat luvut ilmenevät kaupungin tilastosta (siirryt toiseen palveluun).

Myös Redi muuttaa kaupungin silhuettia

Kalasatamaan reippaasti yli sadan metrin korkeuteen kohoavat Redintornitalot ja kauppakeskus (siirryt toiseen palveluun)muuttavat kaupunkikuvaa rajusti. Suomen korkeimpaan asuintaloon tulee 35 kerrosta eli se näkyy ja sieltä näkyy 132 metrin korkeudessa kauas. Vielä kauemmas kuin esimerkiksi Jätkäsaaren tornihotellista.

Redin tornitalojen jalustoja valetaan jo Kalasatamassa. Puutarhakansi tulee korkeimman, shakkilaudan tornia muistuttavan jalustan tasolle. Tornitalo kohoaa 132 metriin.
Redin työmaamonttu Kalasatamassa on kolmen hehtaarin suuruinen.Varpu Helpinen / Yle

– Nämä kahdeksan tornia tulee olemaan Suomen korkein asuinalue, tornitaloalue. Kauppakeskuksen läpi menee metro ja sen päälle tulee Esplanadin kokoinen yleinen puistoalue, tuotantojohtaja Kalle Mauriala Rakennusyhtiö SRV:sta kuvailee työmaata.

Aluetta on kuvattu monilla superlatiiveilla. Työmaa on esimerkiksi samalla Suomen suurin 3D-tietokonemalli.

Tornitalot huojuvat 10-15 senttiä

Pieni ihminen miettii kuitenkin valtavassa kolmen hehtaarin työmaamontussa, että tornit tulevat tuulella huojumaan yläosastaan 10–15 senttiä. Rakennuttaja vakuuttaa, että asuja ei tätä liikettä huomaa ja että betonin lujuusluokka on noin kaksinkertainen tavallisen kerrostalon betoniin verrattuna.

Itäväylä kiertää parhaillaan tuota monttua, josta on jo louhittu ja louhitaan vielä kalliota - yhteensä yhdeksän eduskuntatalon verran. Kiviainesta on kuljetettu muun muassa Kruunuvuorenrantaan asuinalueen täyttömaaksi.

Näkymä Helsinkiin Kalasataman työmaan nostokurjesta.
Nostokurjen kuljettajalla on huikeat näkymät Helsinkiin ja Kalasataman monttuun.

Tornitalojen valtavista jalustoista on muutama jo valettu ja ne kohoavat jo näkyviin esimerkiksi kantakaupungin suuntaan kuin shakkilaudan tylpät tornit. Metro kulkee nyt korkealla tolppien varassa, joiden ympärille rakennetaan kauppakeskusta. Maan alla pysäköintihallissa alkaa olla pian valmista.

– Aika harvalla työmaalla on kahdeksan torninosturia, joten työnteon teho on kyllä tosi hurja, SRV:n tuotantojohtaja Kalle Mauriala kertoo.

Koko Redin alueen pitäisi valmistua vuonna 2023, kauppakeskuksen ja ensimmäisen asuintornin Majakan vuonna 2018.

Redin uusi tornitaloalue Katajanokalta nähtynä 1.4.2016.
Redin tornitalot muuttavat Helsingin silhuettia huomattavasti. Varpu Helpinen / Yle
Lue seuraavaksi