1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

BBC löysi Stasin salaisen nauhan – Neuvostoliitolle vakoillut britti kertoo, miksei jäänyt kiinni

Britannian salaisen palvelun agentti Kim Philby kertoo vuonna 1981 nauhoitetulla videolla muun muassa, miten helposti hän onnistui viemään salaisia asiakirjoja neuvostoliittolaisille.

Ulkomaat
Nina Philby ja Kim Philby
Kim Philby ja hänen vaimonsa Nina Philby 1975.Rex Features

Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) on löytänyt aiemmin julkistamattoman videon, jossa brittiläinen kaksoisagentti Kim Philby kertoo urastaan Neuvostoliiton agenttina.

Video löytyi kommunistisen Itä-Saksan salaisen poliisin Stasin arkistoista Berliinistä.

Britannian salaisessa palvelussa MI6:ssa työskennellyt Philby oli yksi Neuvostoliiton menestyksekkäimmistä vakoilijoista Britanniassa. Hän kuului Neuvostoliiton 1930-luvulla värväämään kaksoisagenttien rinkiin ja vakoili maalle kolmen vuosikymmenen ajan.

Philby loikkasi Neuvostoliittoon paljastuttuaan vuonna 1963 ja kuoli siellä vuonna 1988.

Philby kuvaa tietojenhankinnan helppoutta

Vuonna 1981 nauhoitetulla videolla Philby luennoi toiminnastaan Stasin edustajille. Koska puhetta ei tallennettu julkisesti esitettäväksi, Philby on ennenkuulumattoman avoin, BBC toteaa.

Philby kertoo, että hän kiinnostui kommunismista opiskellessaan Cambridgen yliopistossa ja Neuvostoliitto värväsi hänet 1930-luvulla soluttautumaan Britannian salaiseen palveluun.

Philby jatkaa kuvaamalla, miten helppoa tietoja oli varastaa, kun hän alkoi nousta korkeampiin asemiin MI6:ssa.

– Joka ilta lähdin toimistosta suuri salkku täynnä itse kirjoittamiani raportteja sekä asiakirjoja. Annoin ne illalla neuvostoliittolaiselle kontaktilleni. Aamulla sain ne takaisin, sisältö oli valokuvattu ja laitoin ne takaisin paikoilleen. Tein tätä säännöllisesti vuosi toisensa jälkeen, hän kertoi.

Philby sanoi, että ystävystymällä arkistonhoitajien kanssa hän sai haltuunsa myös asiakirjoja, joilla ei ollut mitään tekemistä hänen työnsä kanssa. Tämä olisi Philbyn mukaan ollut mahdotonta, jos salaisen palvelun asiakirjoja olisi käsitelty kurinalaisesti.

Philby kertoi myös, miten hän pääsi neuvostoagenttien paljastamisesta vastanneen yksikön johtoon juonittelemalla omaa johtajaansa vastaan.

Paljasti Albania-operaation

Kun Philby lähetettiin Washingtoniin Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n ja liittovaltion poliisin FBI:n yhteyshenkilöksi, hän paljasti operaation, jonka tarkoituksena oli lähettää tuhansia albanialaisia kotimaahansa syrjäyttämään kommunistihallinto.

Monet saivat surmansa, mutta Philby puolustelee tekoaan väittämällä, että hän auttoi estämään kolmannen maailmansodan puhkeamisen.

Philby väittää, että jos hän ei olisi vaarantanut operaatiota ja se olisi onnistunut, CIA ja MI6 olisivat yrittäneet vastaavaa esimerkiksi Bulgariassa. Hänen mukaansa tämä olisi johtanut Neuvostoliiton väliintuloon ja sotaan.

"Yläluokkaisuus esti paljastumista"

Philby pakeni Neuvostoliittoon, kun uusia todisteita hänen työstään maan hyväksi oli noussut esiin. Luennossaan Stasissa hän ruotii syitä sille, että selvisi niin pitkään paljastumatta.

Yksi syy on hänen mukaansa se, että hän oli syntynyt Britannian hallitsevan luokan jäseneksi. Brittiläisessä luokkajärjestelmässä ei hänen mukaansa voida hyväksyä ajatusta, että yksi omista olisi petturi.

Toisena syynä hän piti sitä, että niin monella MI6:ssa olisi ollut niin paljon hävittävää, jos hän olisi paljastunut vakoojaksi.

Lopuksi Philby antaa Stasin agenteille neuvon, jonka kertoo palvelleen myös itseään.

– Älä koskaan tunnusta. Jos eteesi tuodaan omaa käsialaasi oleva asiakirja, se on väärennös – kiistä kaikki.

Lue seuraavaksi