1. yle.fi
  2. Uutiset

Kalja lentää tanssielokuvan kuvauksissa – video

Suomen ensimmäinen tanssielokuvatuella tehty lyhytelokuva on valmis. Valtteri Raekallion ja Thomas Freundlichin Cold Storage nähdään torstaina Helsingissä alkavilla Loikka-elokuvajuhlilla.

kulttuuri
Uutisvideot: Kalja lentää tanssielokuvan kuvauksissa – katso video
Uutisvideot: Kalja lentää tanssielokuvan kuvauksissa – katso video

Kaksi miestä luikahtaa varastorakennuksen ovesta sisään loppusyksyn pimeydessä Vuosaaren satama-alueella. Sisällä alkavat pian tanssielokuvan kuvaukset.

Eletään marraskuun puoliväliä, ja ilmassa on jo talven tuntua.

Kalja roiskuu ympäriinsä, kun Valtteri Raekallio ja Eero Vesterinen aloittavat avoteltassa vauhdikkaan dueton oluttölkit kädessä. Kohtaus päätyy Cold Storage -elokuvaan, joka on Thomas Freundlichin ja Raekallion yhteinen projekti. Elokuvassa tanssikohtaukset tapahtuvat jäällä olevassa teltassa.

– Olemme työskennelleet pitkään yhdessä, joten kameran kulmien ja liikkeiden miettiminen on aika luonteva osa tätä prosessia, Raekallio sanoo.

Työpari on seurannut tanssielokuvan nousua Loikka-tanssielokuvafestivaalin taiteellisina johtajina vuosina 2012-2014. Sen lisäksi miehet ovat tehneet yhdessä tanssielokuvan North Horizon (2010), joka kuvattiin Huippuvuorilla.

Nyt valmistuva Cold Storage on syntynyt Suomen elokuvasäätiön, Ylen ja Loikka-festivaalin 40 000 euron tuella.

– Kyllä se on antanut ihan erilaiset lähtökohdat, kun voi tehdä elokuvaa astetta järjestäytyneemmällä tuotannolla, elokuvan ohjaaja Freundlich toteaa.

jäätynyt mies
Cold Storage.Kuva: Thomas Freundlich

Mykkäelokuvasta mallia

Tanssielokuva on yhä Suomessa lapsipuolen asemassa. Elokuvien rahoitusmekanismit ovat puuttuneet, ja taidemuodon kehitys on ollut tekijöiden sinnikkyyden ja tekemisen palon varassa. Lähes 10-vuotias Loikka-elokuvafestivaali on tosin lisännyt tietoisuutta tanssielokuvan mahdollisuuksista.

Varoja elokuviin on haettu kulttuurisäätiöiltä ja Suomen elokuvasäätiön lyhytelokuvatuesta. Siksi uusi Loikka-elokuvatuki merkitsee muutosta tilanteeseen.

– Kun on pelimerkkejä, voidaan tehdä myös isompia tuotantoja. Tuotantoarvo näkyy, ja elokuvien levittäminen on helpompaa, Raekallio sanoo.

Tanssielokuvien myyminen rahoittajille on ollut aiemmin vielä haastavampaa, koska tanssielokuvien tekijät eivät ole tottuneet paketoimaan ajatuksiaan käsikirjoitukseksi. Se sopii huonosti tanssille.

Thomas Freundlich.
Thomas Freundlich.Yle

– Tanssin tekijöillä on varmaan vielä pieni oppiminen siinä, miten pukea tanssilliset ajatukset käsikirjoituksessa sellaiseen muotoon, että elokuvaihmiset ymmärtävät ne, Freundlich toteaa.

Cold Storage on poikkeuksellisesti käsikirjoitusvetoinen tanssielokuva. Se kertoo miesten välisestä ystävyydestä ja sen kaipuusta. Elokuvan sisäkohtaukset kuvattiin viime syksynä Helsingin Vuosaaressa ja ulkokuvat tänä talvena jäällä Helsingin edustalla ja Oulussa. Niissä piti näkyä kireä pakkanen.

– Käsikirjoitus syntyi yhdessä Raekallion kanssa. Pohjoisista meille läheisestä teemoista tämäkin elokuva kumpuaa.

Raekallio on tehnyt elokuvan koreografian.

– Tässä elokuvassa näkyy aika vahvasti mykkäelokuvan kultakausi. Lähtökohtana oli tehdä elokuva, joka toimisi elokuvan keinoin eikä niin, että ihmiset ajattelisivat katsovansa tanssielokuvaa.

Loikka-elokuvatuki jaetaan tänä vuonna toisen kerran. Summa on noussut 50 000 euroon.

Kaksi miestä jäällä, toinen ylösalaisin
Valtteri Raekallio ja Eero Vesterinen.Thomas Freundlich
Lue seuraavaksi