1. yle.fi
  2. Uutiset

Robotit tulevat terveydenhuoltoon – Video: Lahdessa hoivarobotti jumppaa ja turisee

Robottien hyödyntämistä terveydenhuollossa selvitetään. Viime vuosina on kokeiltu niin rapsuteltavia lemmikkejä kuin perinteisempiä monitoimirobotteja. Hoitotyössä ihminen on kuitenkin korvaamaton, korostaa palveluinnovaatioiden professori.

Kotimaan uutiset
Hoivarobotti Ilona.
Hoivarobotti Ilonan taidonnäyte lahtelaisessa sairaalassa.

Ilona on pirteän punavalkoinen robotti, jonka sähkövalosilmät loistavat. Pirteän metallisella äänellä puolen metrin korkuinen robotti ilmoittaa tulleensa ohjaamaan jumppaa Salpausselän kuntoutussairaala Jalmarin potilaille.

Jumpan lisäksi robotin työpäivään kuuluu tarinankerrontaa potilaille.

Ilona on ollut Lahden kaupungin käytössä viime joulukuusta saakka. Se on kiertänyt sairaaloiden lisäksi muun muassa hoivakodeissa.

Aika huvittava tilanne tämä on.

Lea Peiker

Työtä se tekee käskyjen mukaan jumpan ohjauksesta kirjan lukemiseen. Useimmiten vastaanotto on myönteinen. Niin myös Salpausselän kuntoutussairaalassa.

– Ei se oikeestaan pahastakaan ole, aika huvittava tilanne tämä on, naurahtaa Ilonan jumppatunnille osallistunut Lea Peiker.

Hoivarobotti viihdyttää vanhuksia.
Mika Moksu / Yle

Kolmen miljoonan euron tutkimus

Robotit ovat hiljalleen alkaneet yleistyä hoivapalveluissa. Niitä on käytössä muutamia eri puolilla maata.

Malleja on rapsuteltavista lemmikkiroboteista Ilonan kaltaisiin monitoimilaitteisiin.

Uuden tekniikan tulo terveydenhuoltoon herättää luonnollisesti kysymyksiä. Siksi Suomessa käynnistettiin syksyllä mittava tutkimus, jonka tarkoitus on selvittää, miten robotteja voidaan terveydenhuollossa hyödyntää.

Hoitotyössä ihminen on aina korvaamaton.

Helinä Melkas

Runsaan kolmen miljoonan rahoituksen maksaa Suomen Akatemia. Tutkimustyötä tekee seitsemän eri tahoa, Lahdessa työtä tekee Lappeenrannan teknillinen yliopisto.

Myös Ilonan kohdalla selvitetään, mihin kaikkeen se pystyy.

Iso kysymys on, miten asiakas voisi saada robotista suurimman hyödyn.

– Hoitotyössä ihminen on aina korvaamaton. Mutta kun katsotaan tarkasti roolit ja tehtävät, joita robotti voi tehdä, tavallaan pelipaikat, joita se voi pelata, silloin siitä saadaan hyötyjä, painottaa palveluinnovaatioiden professori Helinä Melkas Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

Hoivarobotti ohjaa jumppataukoa vanhuksille.
Mika Moksu / Yle

Ihmistä ei ole tarkoitus korvata

Robottien käyttöä terveydenhuollossa selvittävän tutkimuksen ensimmäisiä tuloksia odotellaan vielä ennen kesää. Tutkimus on kaksivaiheinen, ja ensimmäinen osa päättyy ensi vuonna.

Työtä on tarkoitus jatkaa vuoden 2020 loppuun, jos lisärahoitusta löytyy.

Tällaisenaan hän meitä millään korvaa.

Hanna-Leena Sievänen

Tutkimuksen toisessa vaiheessa aiotaan selvittää, miten robottien käyttö voidaan tuoda nykyistä laajemmin terveydenhuoltoon.

Ihmistä roboteilla ei ole tarkoitus korvata.

Lahtelaissairaalan kokemukset robotista ovat olleet pääasiassa myönteisiä.

– Ilona vaatii hoitajilta ja fysioterapeuteilta etukäteisvalmistelua ja mukanaoloa, että ei tällaisenaan se meitä korvaa. Mutta robotti tuo ihan kivan piristyksen työhön, kertoo lähihoitaja Hanna-Leena Sievänen.

Lue seuraavaksi