Kreml: Panama-paljastukset "Putin-fobiaa"

Venäjä sanoo, että Panaman tietovuoto on presidentti Vladimir Putinia vastaan suunnattu lokakampanja.

Kremlin tiedottaja Dimitri Peskov syytti asiakirjoja tutkineita toimittajia muun muassa Yhdysvaltojen tiedustelupalveluiden entisiksi työntekijöiksi. Kuva: Maxim Shemetov / EPA

Venäjän mukaan niin sanottujen Panaman papereiden tietovuoto on hyökkäys, jonka yksi pääasiallisista kohteista on Venäjän presidentti Vladimir Putin. Kremlin tiedottajan Dimitri Peskovin mukaan tietovuodon tarkoitus on vaikuttaa Venäjän lähestyvien vaalien tulokseen.

Peskovin mukaan tietovuoto ei paljasta mitään uutta Venäjän johtajista, mutta kertoo huomattavasta "putinofobiasta".

– On ilmeistä, että putinofobia on saavuttanut sellaiset mittasuhteet, että Venäjästä ei voi sanoa mitään hyvää, Peskov toteaa.

Kremlin mukaan vuodettujen asiakirjojen yksityiskohdissa on puutteita ja kaikki muu perustuu epäilyksille ja arveluille.

Peskov syytti asiakirjoja tutkineita toimittajia muun muassa Yhdysvaltojen tiedustelupalveluiden entisiksi työntekijöiksi.

Kansainvälinen tutkivien toimittajien ICIJ-verkosto on tutkinut niin sanottuja Panaman papereita. Lähes 400 toimittajaa 80 maasta on tutkinut aineistoa kuukausien ajan. Suomesta mukana ovat Ylen MOT- ja Spotlight-ohjelmat.

Venäjällä sanomalehti Novaja Gazetan toimittajat ovat tutkineet asiakirjoja, joiden mukana presidentti Putinin lähipiiri on osallistunut miljoonien rahajärjestelyihin. Myös Peskov mainitaan vuodetuissa asiakirjoissa.