1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Finanssialan keskusliitto: Tietovuoto tukee veronkierron vastaista työtä

Panaman papereista ei ainakaan toistaiseksi ole paljastunut yllätyksiä, toteaa Finanssialan keskusliiton varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari.

Esko Kivisaari. Kuva: Yle

Finanssialan keskusliiton varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari pitää hyvänä, että veroparatiiseissa tapahtuva veronkierto paljastuu tietovuotojen kautta. Tiedotusvälineet ympäri maailmaa ovat uutisoineet panamalaisesta lakiyrityksestä vuotaneista asiakirjoista, jotka paljastavat kuinka poliittiset vallankäyttäjät ja talouselämän vaikuttajat ovat hyödyntäneet veroparatiiseja.

Kivisaaren mukaan kansainvälinen yhteistyö veronkierron ehkäisemiseksi on edistynyt.

– Sitä tietysti edistää ja tukee se, että tietoja tulee tälläkin tavalla esiin, Kivisaari sanoo.

Asianajotoimisto Mossack Fonsecasta vuotaneet 11,5 miljoonaa asiakirjaa muodostavat historian suurimman tietovuodon. Tähän mennessä tietovuoto ei ole yllättänyt Kivisaarta.

– Nythän on tullut varsin ylimalkaista tietoa vasta tähän mennessä, eikä sitä nyt mitenkään voi yllätykselliseksi sanoa, mutta odotetaan nyt mielenkiinnolla, että mitä muuta sieltä tulee vielä, Kivisaari toteaa.

Panaman papereista löytyy satoja suomalaisnimiä. Kivisaari painottaa, että veroparatiisissa toimiminen ei suoraan tee henkilöstä pahantekijää.

– Veroparatiiseja käytetään paljon sijoitustoiminnan välineenä ja, jos niistä ilmoitetaan verottajalle tiedot kunnolla, niin eihän siinä silloin ole mitään virheellistä ja väärää tapahtunut.