1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Suomen kovakuntoisinta sotilasta etsitään perjantaina

Yhteensä 41 sotilasta kisaa Suomen kovakuntoisimman sotilaan tittelistä perjantaina Jyväskylässä. Kisassa testataan 35 miehen ja kuuden naisen fyysistä voimaa, kestävyyttä ja taitoa neljässä lajissa. Kisan pisteenlasku muistuttaa 10-ottelua. Voittaja on parhaiten kaikissa neljässä lajissa sijoittunut kilpailija.

urheilu
Pekka Pakarainen näyttää mallia kuinka 32 -kiloiset kahvakuulat saavat kyytiä Crossfit Jyväskylässä.
Pekka Pakarainen näyttää mallia kuinka 32 -kiloiset kahvakuulat saavat kyytiä Crossfit Jyväskylässä.Mikko Palosaari

Osallistujien tulee kyetä liikuttamaan monipuolisesti oman kehonsa lisäksi ulkoisia kuormia. Ensimmäinen laji on sisätriathlon: 500 metrin hiihto ergometrillä, 750 metrin juoksu raskaan hiekkasäkin kanssa ja kilometrin veto sisäsoutulaitteella. Laji mittaa sotilaiden kestävyyskuntoa ja siinä nopein voittaa.

Toinen laji MCT total muistuttaa painonostoa tangoilla ja levypainoilla. Kilpailijoiden voimaa mitataan pystypunnerruksen ykkösmaksimissa, etukyykyn kolmen peräkkäisen toiston maksimissa sekä maastavedon viiden toiston peräkkäisessä maksimissa. Paras liikkeiden yhteispainotulos voittaa lajin.

20 kiloinen kahvakuula kisavälineenä

Kolmannessa osassa mitataan kilpailijoiden liikkuvuutta, liiketarkkuutta, maitohaponsietokykyä sekä verenkierto- ja hengityselimistön kestävyyttä. Kilpailuvälineet ovat yhdeksän kiloa painava kuntopallo ja 20 -kiloinen kahvakuula.

Tehtävänä on viiden minuutin aikana 10 onnistuneen suorituksen jaksoissa heittää kuntopallolla tarkkuutta seinällä kolmen metrin korkeudella olevaan merkkiin ja jatkaa siitä heilauttamaan raskasta kahvakuulaa kymmenen kertaa. Molempia lajeja vuorotellaan kunnes viisi minuuttia tulee täyteen. Eniten kierroksia ja toistoja huhkinut kisaaja voittaa.

Jottei kisa olisi liian helppo ja etukäteen harjoiteltu, niin finaalilaji työnimeltään Chipper paljastetaan vasta kisa-aamuna perjantaina. Ja finaaliin pääsevät vain kolmen edellisen lajin parhaimmat.

Chipper vaatii kuntoa, taitoa ja sopeutumiskykyä

Crossfitissä Chipper sisältää useita erilaisia tehtäviä ja se tehdään kerran läpi mahdollisimman nopeasti aikaa vastaan. Chipper vaatii kilpailijoilta hyvän fyysisen kunnon lisäksi myös taitoa ja nopeaa sopeutumiskykyä.

Military Cross Training kisan järjestää Luonetjärven Varuskunnan urheilijat yhdessä Crossfit Jyväskylän kanssa. Kilpailupäivä alkaa yhdeksältä ja voittaja on selvillä kello 16. Viikkoa myöhemmin samassa paikassa kisaavat Suomen poliisit vastaavissa lajeissa.

Cross Training –kisojen taustata löytyy toiminnallisen harjoittelun eli crossfitin suosion nousu. Yhdysvalloissa sotilaat, poliisit, palomiehet ja pelastushenkilöstö ovat harjoitelleet ja kisailleet ”crossamalla” jo vuosikausia.

Lue seuraavaksi