Jälkiehkäisy ei kuulu päivystykseen kuin poikkeustapauksissa – "Neuvonnan ohjeisiin voi luottaa"

Kuopion yliopistollisen sairaalan ylilääkärin mukaan linja on sama koko Suomen. Jälkiehkäisyssä lääkkeen voi ottaa hyvin seuraavana aamuna, sillä valmiste tehoaa vielä kolmen tai jopa viidenkin vuorokauden jälkeen.

Kotimaa
Henkilö avaamassa kondomipakettia.
Yle

Helsingin Sanomien mielipidepalstalla nimimerkki Raskaanako hoidon puutteen vuoksi? harmitteli, kuinka hän ei ollut pyynnöstään huolimatta saanut jälkiehkäisyvalmistetta yöaikaan Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystyksestä. Häntä oli kehotettu odottamaan yhdeksän tunnin ajan seuraavaan aamuun, jolloin apteekki avautuu.

Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystyksen ylilääkäri, palveluyksikköjohtaja Harri Hyppölän mukaan potilas sai puhelinneuvonnasta täysin oikeanlaiset ohjeet.

– Kondomiehkäisyn korjaaminen ei kuulu yöpäivystykseen, ja linja on sama koko Suomen.

Hyppölän mukaan jälkiehkäisyssä riittää, että valmisteen ottaa kolmen tai jopa viiden vuorokauden sisällä. Näin ollen sen kanssa voi aivan hyvin odottaa seuraavaan aamuun, ja myöskään valmisteen tehoon muutaman tunnin viivytyksellä ei ole merkitystä.

Vastaavanlaisia kyselyitä Kuopion päivystykseen tulee Hyppölän mukaan aniharvoin. Linja päivytyksellisessä jälkiehkäisyssä on hyvin selvä: sitä käytetään vain hätätapauksissa, kuten raiskaustapauksissa.

Hyppölän mielestä päivystys toimii heillä tällä hetkellä hyvin – turhia käyntejä päivystykseen tehdään aiempaa harvemmin.

– Kyllä ihmiset ovat tässä asiassa jo hyvin valistuneita. Neuvontapuhelimesta saa ohjeita, jos jokin asia askarruttaa. Ja niihin voi kyllä luottaa, Hyppölä vakuuttaa.