1. yle.fi
  2. Uutiset

Rotanmyrkyn vastustajat metelöivät netissä – mutta väärässä paikassa: Kansalaisaloite kuivumassa kasaan

Koirien omistajat haluaisivat rajoittaa rotanmyrkyn myyntiä, koska he epäilevät joidenkin ihmisten asettavan tahallaan rotanmyrkkysyöttejä koirien ulkoilureiteille. Lakimuutokseen tähtäävän kansalaisaloitteen on allekirjoittanut vain vajaat 5 000 henkilöä. Painoarvoltaan vähäisemmässä nettiadressissa on puolestaan runsaat 10 000 nimeä.

Kotimaan uutiset
Koira juoksentelee ulkona.
Henrietta Hassinen / Yle

Haminalaisen koirankasvattajan Anni Kaaron avaama kansalaisaloite rotanmyrkyn myynnin rajoittamiseksi on vielä kaukana tavoitteesta. Tammikuussa avatun kansalaisaloitteen on allekirjoittanut alle 5 000 henkilöä.

Kansalaisaloite johtaa eduskunnassa lakikäsittelyyn, jos se on puolen vuoden aikana kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta.

Nettiadressin allekirjoittanut yli 10 000

Kansalaisaloitetta enemmän allekirjoituksia on kerännyt adressit.com-sivustolla rotanmyrkkyjen myynnin rajoittamista vaativa adressi. Sillä on yli 10 000 allekirjoittajaa. Myös sosiaalisessa mediassa rotanmyrkyn vastustajat ovat näkyvästi esillä.

Rotanmyrkyn myynnin rajoituksia toivoo siis iso joukko ihmisiä. Nyt tämä väki on kuitenkin hajallaan, eikä sen ääni välity yhtenäisenä päättäjille.

Myrkkysyötit murehduttavat

Rotanmyrkyn myyntiä halutaan rajoittaa siksi, että koiranomistajat epäilevät joidenkin ihmisten levittävän myrkkysyöttejä ympäristöön. Monet koiranomistajat kertovat sosiaalisessa mediassa surullisia tarinoita rotanmyrkkyyn menehtyneistä koirista.

Poliisin mukaan koirien myrkytysyritysten epäillään jopa lisääntyneen selvästi viime kuussa. Poliisi toivoo, että kaikista tapauksista tehdään rikosilmoitus.

Lue seuraavaksi