Muovipussin raaka-aine paloi takavuosina piipun nokassa Porvoon taivaalla – ja näkyi kauas

Suomessa kuluu vuosittain 300 miljoonaa muovista ostoskassia. 80 prosenttia Suomen muovisista ostoskasseista valmistetaan kotimaassa.

Kotimaa
muovikassitehdas
Yle

Harva arvaa, että arkinen ruokakaupan muovikassi on pitkälti kotimainen tuote. Se on tavallisesti kotoisin Tampereelta, mutta perimmiltään jäljet johtavat Porvoon öljyjalostamolle Kilpilahteen.

Muovien valmistus alkaa raaka-aineista: öljystä ja kaasusta. Ne saapuvat Porvooseen pääasiassa Venäjältä.

Kun teollisuusbensiiniä tai nestekaasua käsitellään korkeissa lämpötiloissa, saadaan muun muassa eteenikaasua. Sitä edelleen jalostamalla muodostuu polyeteenimuovia. Polyeteeni on muovipussin raaka-aine.

Suurin osa muovikassien valmistusmateriaalista on kuitenkin kierrätysmuovia, jota saadaan kaupasta ja teollisuudelta. Kotitalouksien muovipakkauksiakin on alettu kerätä ja osa niistä kiertyy jalostuksen jälkeen muovikassien raaka-aineeksi.

Muovipussin valmistamisen ja käytön vaiheet.
Yle Uutisgrafiikka

Suomessa on useitakin muovipussin valmistajia. 80 prosenttia Suomessa kulutetuista muovisista ostoskasseista valmistetaan kotimaassa. Kaikkiaan niitä kuluu 300 miljoonaa kappaletta vuodessa.

Suuri osa Suomen muovisista kauppakasseista valmistetaan Amerplastin Tampereen tehtaalla, jonka tarvitsemasta polyeetenista merkittävä osa on lähtöisin Porvoon jalostamolta.

– Vielä 60-70 -luvuilla muovin raaka-ainekaasua poltettiin jalostamon piipun nokassa ja se näkyi kauas jalostamon ulkopuolelle. Nyt tätä energiajaetta ei enää polteta, vaan siitä tehdään muoveja, muun muassa polyeteenia, kertoo Amerplastin toimitusjohtaja Reima Kerttula.

Muovipussitehtaalta valmiit pussit matkaavat kauppojen ja markettien tiskien alle. Sieltä asiakkaat nappaavat ne ostoskasseikseen. Kotona niistä tehdään hyvin usein sekajätteen roskapusseja, jotka kannetaan piharoskikseen. Jäteauto kuskaa pussit yleensä jätevoimalaan, jossa pussit sisältöineen poltetaan sähköksi ja kaukolämmöksi. Suomessa on käynnissä seitsemän jätevoimalaa ja kahdeksas valmistuu pian Varkauden lähelle.