Vammaispalvelulain valmistelu jatkuu – Vammaisjärjestöt luvataan ottaa mukaan jatkovalmisteluun

Sosiaali- ja terveysministeriön lakiluonnos jättäisi yli 75-vuotiaat vammaiset vammaispalvelulain ulkopuolelle. Vammaisjärjestöt vastustavat tätä voimakkaasti.

Yle Uutiset viittomakielellä
Kuvaruutukaappaus Viikko viitottuna -lähetyksestä.

Eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmä (Vamyt) oli kutsunut maaliskuun viimeisenä päivänä koolle keskustelutilaisuuden pohtimaan vammaispalvelulain muuttamista.

Eniten keskustelua herätti hallituksen aikeet jättää yli 75-vuotiaat vammaiset valmisteilla olevan vammaispalvelulain ulkopuolelle.

Poistamalla yli 75-vuotiaat erityisesti kuljetuspalveluiden piiristä hallitus suunnittelee säästävänsä 61 miljoonaa euroa vuodessa.

– Ikärajaus on arviolta noin 50 miljoonan euroa. Muilla kuljetuspalveluihin liittyvillä muutoksilla, kuten matkojen yhdistämisillä ja erilaisilla toteuttamistavoilla voitaisiin saada lisäksi reilun kymmenen miljoonan euron säästöt, mutta kaikki laskelmat ovat tässä vaiheessa hyvin alustavia ja niitä täytyy tarkentaa, kertoo hallitussihteeri Annika Parsons Sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Vammaisjärjestöt tuomitsevat hallituksen aikeet

Sosiaali- ja terveysministeriö toteuttaa nyt käytännössä hallituksen ja valtiovarainministeriön sille antamaa tehtävää säästöjen hakemisesta.

Vammaisten oikeuksia ajava lakimies Jukka Kumpuvuori pitää harmillisena, että säästötalkoot on sekoitettu kehitysvammalain ja vammaispalvelulain yhdistämishankkeeseen, jota yritetty saada aikaan jo vuosien ajan.

– Sinänsä on hienoa, että jälleen kerran yritetään tätä yhteensovittamista, mutta toki on valitettavaa nähdä, että se on siellä säästölistalla.

Kumpuvuoren mukaan 75 vuoden ikäraja pakottaisi sitä iäkkäämmät muiden, osin maksullisten palvelujen käyttäjiksi.

– Se olisi aivan dramaattinen muutos näille iäkkäille vaikeavammaisille henkilöille. He tippuisivat pois vammaispalvelujen piiristä, joutuisivat maksullisten, sosiaalihuoltolain ja vanhuspalvelulain palvelujen piiriin, Kumpuvuori sanoo.

Järjestöt mukaan jatkovalmisteluun

Vaihtoehtoina ikärajalle järjestöt ovat esittäneet mm. verotuksen invalidivähennyksen poistamista ja erilaisia tapoja vammaispalvelujen tehokkaampaan järjestämiseen.

Yhteistyöryhmän tilaisuuteen sosiaali- ja terveysministeriön edustajana osallistunut Annika Parsons lupaa, että järjestöt otetaan mukaan vammaispalvelulain jatkovalmisteluun.

– Nyt alkaa niin sanottu normaali lainvalmistelu, jolloin kuullaan asianosaisia, kuten vammaisjärjestöjä ja kuntia. Vaikutusarvioinnit ja kustannusarvioinnit täytyy tehdä tarkasti uudelleen ja järjestöjä sekä asianosaisia kuullen. Tarkoitus on jatkaa avointa lainvalmistelua ja huomioida tänäänkin esiin tulleita esityksiä ja ehdotuksia, Parsons sanoo.

Kumpi ehtii ensin: uusi laki vai YK:n vammaissopimuksen ratifiointi?

Uuden vammaispalvelulain valmistelu on tarkoitus saada valmiiksi syksyllä. Toiveissa on, että sitä ennen Suomessa saataisiin ratifioitua YK:n vammaisten oikeuksia koskeva yleissopimus.

– Sehän juuri turvaa esteettömyyden, oikeuden toimeentuloon ja oikeuden palveluihin. Sellaiset suunnitelmat, mitä hallituksella nyt on, eivät ole edes YK:n vammaisten oikeuksia koskevan sopimuksen mukaisia, sanoo eduskunnan Vamyt-ryhmän puheenjohtaja kansanedustaja Johanna Karimäki (vihr.).

Pitkään valmisteltu vammaissopimuksen ratifiointi odottaa enää lakia, joka vahvistaa sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkaan itsemääräämisoikeutta. Laki on käsiteltävänä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Karimäki toivoo, että ratifiointiprosessi saataisiin päätökseen vielä kevään aikana.