Vasemmisto-oppositio tarjoaa hallitukselle keinoja veroparatiisien sulkemiselle

SDP tarjoaa hallituksen käyttöön 23-kohtaisen harmaan talouden vastaisen ohjelmaansa. Vasemmistoliitto on listannut 12 kohtaa, joilla veronkierto voitaisiin estää.

Kotimaa
Antti Rinne
Antti RinneJarno Kuusinen / AOP

Veroparatiiseista päästään eroon, jos poliittista tahtoa on, viestittivät molemmat vasemmistopuolueet tänään maanantaina.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vaatii hallitusta ottamaan harmaan talouden kitkemisen kärkihankkeekseen.

– SDP:llä on valmis 23 kohdan harmaan talouden vastainen ohjelma ja annamme sen mielellään Sipilän, Soinin ja Stubbin käyttöön. Veron kierron ja veroparatiisien vastaisen työn pitäisi olla jokaisen puolueen yhteinen asia, Rinne sanoi tiedotteessaan.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan hallitus keskittyy vääriin asioihin.,

– Se keskittyy palveluiden karsimiseen ja jopa pyrkii mahdollistamaan veronkierron lisääntymisen hallintarekistereillä, Arhinmäki sanoi eduskuntaryhmänsä tiedotteessa.

Arhinmäen listalla esitetään muun muassa lakia, jolla estettäisiin haitallinen verosuunnittelu ja varmistettaisiin viranomaisten tiedonsaanti lain valvonnassa.

”Röyhkeää vapaamatkustajuutta”

Arhinmäen mukaan Suomi menettää vuosittain miljardeja euroja veronkiertoon, aggressiiviseen veronsuunnitteluun ja harmaaseen talouteen.

– Jos verotulot saataisiin kerätyksi täysimääräisesti, ei tarvitsisi leikata palveluista ja ottaa velkaa, Arhinmäki sanoi.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kutsuu verojen välttelyä röyhkeäksi vapaamatkustajuudeksi. Facebook-kirjauksessaan Rinne paheksuu Nordean osuutta veroparatiisijärjestelyissä.

– On vaikea ymmärtää, että yksi keskeinen toimija veron välttelyssä vaikuttaa olleen pohjoismainen pankki Nordea. Vuosikymmenien ajan Pohjoismaissa on taisteltu hyvinvointivaltion puolesta ja verojen välttelyä vastaan. Meidän yhteiskuntamallissamme hyvinvointi syntyy siitä, että kaikki osallistuvat yhdessä sen rakentamiseen. SDP ei voi olla tällaisen pankin asiakas, Rinne sanoi.