Haluilla on hintansa – onko keittiö asuntosi kallein huone?

Keittiöremontissa voi olla jopa kymmenkertaisia hinnaneroja, ja pahimmillaan keittiöstä tulee kallis ja susi.

Kotimaa
Tuoreeltaan remontoitu keittiö.
Miia Roivainen / Yle

Keittiöremontti on yksi niistä kodin remonteista, joissa suunnittelun ja etukäteisajattelun merkitystä ei voi liikaa korostaa, sanoo Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa.

– Keittiön remontoija on itse se, joka vaikuttaa kaikkein eniten keittiön kokonaishintaan. Kun suunnittelee remonttia, on tärkeää ihan aluksi istua alas ja miettiä, mitä keittiöltä haluaa, toteaa Marjomaa.

Keittiöstä saa kalliin monessa eri kohdassa. Yksi isoista asioista on miettiä, millaisia mekanismeja keittiön kaapit ja laatikot pitävät sisällään ja ovatko ne tarpeellisia.

Kulmakaapisto auki näytekeittiössä.
Näyttelykeittiössä on kulmakaappikin.Eeva Pentikäinen / Yle

– Esimerkiksi vetolaatikko on paljon kalliimpi kuin pöytäkaappi. Kaikki erilaiset mekanismit lisäävät keittiön hintaa jopa huomattavasti – jos on kulmamekanismia, pyyheliinatelinettä, jätevaunumekanismia, ne kaikki vaikuttavat kokonaishintaan.

Toinen iso asia on materiaalit, joista keittiö tehdään. Kokopuu on aina kalliimpi kuin melamiininen. Myös työpöytätasojen materiaalivalinnoissa saadaan eroa syntymään jopa tuhansia euroja.

Jos suunnittelussa on tehty virheitä tai on valittu huonosti kestäviä materiaaleja, niihin asioihin törmää päivittäin monta kertaa.

Tarja Marjomaa

– Graniitti tulee varmasti kalliimmaksi kuin korkeapainelaminaattitaso, joka sinänsä on hyvin kestävä ja käytännöllinen keittiössä, Marjomaa sanoo.

Kolmas iso tekijä on kodinkoneet, ja jälleen hintaeroa saattaa tulla tuhansia euroja.

– Mitä enemmän koneilta haluaa erityisominaisuuksia, sitä kalliimmaksi kokonaishinta tulee, sanoo Marjomaa.

Kun remontoija määrittelee budjetin, lopputulos ei ehkä ole yllätys

Marjomaa korostaa, että ennen kuin remontista haaveileva lähtee edes keittiösuunnittelijan luo, hänen pitää miettiä omat halunsa ja haaveensa kuntoon – myös budjetti.

– Painottaisin asiakkaan omaa vastuuta. Ensin mietitään tarkoin, mitä halutaan, mistä materiaalista, millaisella budjetilla. Vasta sitten mennään asiantuntevan suunnittelijan pakeille. Myös siellä tuodaan esiin ne mietityt omat tarpeet ja halut. Asiantunteva suunnittelija osaa kyllä toimia budjetin rajoissa. Keittiöstä saa kyllä toimivan, mutta asiakkaalta pitää tulla raamit.

Aina kannattaa miettiä, että keittiö olisi omannäköinen.

Tarja Marjomaa

Vasta, kun suunnittelija on saanut työnsä tehtyä, pyydetään tarjouksia eri valmistajilta ja liikkeistä.

– Kun kertoo samat faktat kaikille tarjoajille, niin pääsee kunnolla vertailemaan eri toimittajien välisiä hintoja.

Usein käy niin, että vaikka olisi kuinka tarkkaan miettinyt tarpeet ja materiaalit, matkan varrella mieli muuttuu, ja kalliimpi vaihtoehto alkaa tuntua houkuttelevammalta. Se on ymmärrettävää, sanoo Marjomaa.

Rakennusvaiheessa oleva omakotitalon keittiö.
Keittiö vasta valmistumassa.Heli Kaski / Yle

– Keittiö on kuitenkin sellainen tila, ettei sitä kovin montaa kertaa elämässään pääse uusimaan. Ehkä juuri siksi, kun asiaan perehtyy, löytää uusia materiaaleja ja ratkaisuja, joita haluaa omaan keittiöönsä. Se vaikuttaa viime kädessä myös budjettiin.

Vaikka suunnitelmia muuttaakin, joutaa seitsenpäinen ruoska silti olla piilossa. Keittiö on yksi koko asunnon tärkeimpiä tiloja, jossa virheet muistuttavat olemassaoloaan pahimmillaan monta kertaa päivässä.

– Jos suunnittelussa on tehty virheitä tai on valittu huonosti kestäviä materiaaleja, niihin asioihin törmää päivittäin monta kertaa.

Hyvä syy hävittää turhat tavarat

Remontti on myös saranahetki keittiökaaoksen hallitsemisessa. Kun saa mietittyä itselleen sen, mitkä asiat keittiössä ovat tärkeitä ja mitkä eivät, myös kaaokseen voi puuttua. Kannattaa miettiä, mitä keittiössä tehdään, sanoo Marjomaa.

– Kannattaako keittiö ahtaa sellaisia tavaroita täyteen, jotka ovat siellä vain säilytyksessä tai joita käytetään ehkä kerran vuodessa tai ei ikinä? Pitää miettiä, mitä ihan oikeasti tarvitsee omassa keittiössään, ja onko niille paikkaa. Niille tavaroille, joita ei käytetä keittiössä, voi miettiä toisen säilytyspaikan. Tai niistä voi luopua kokonaan, Marjomaa neuvoo.

Lopuksi vielä vinkki yksinasuvien keittiöremonttiin: vaikka itse ei tarvitsisi kuin yhden kaapin ja pöydän, kannattaa miettiä, muuttuuko tilanne.

– Aina kannattaa miettiä, että keittiö olisi omannäköinen. Sellainen, joka palvelisi juuri niissä tehtävissä, joihin sitä ihan oikeasti käytetään. Monta kertaa yksineläjä käyttää keittiötä hyvinkin harvoin ruoanvalmistukseen. Mutta toisaalta olisi hyvä, että keittiössä on vaihtoehto, jos sitten tilanne muuttuu, sanoo Marjomaa.