1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kiina

Kiinalainen haluaa järviluonnon ihmeet turvallisessa päiväpaketissa

Vain muutama prosentti Suomeen tulevista kiinalaismatkailijoista vierailee Itä-Suomen maakunnissa. Kasvupotentiaalia on runsaasti. Järviluonnon uskotaan vetoavan kiinalaisiin, joten markkinointia on idässä tehostettu ja Saimaan alueen elämyksiä paketoidaan kiinalaiseen makuun.

Kuva: YLE Etelä-Karjala

Kielitaidon puuttuminen ei estä kiinalaismatkailijoiden vastaanottamista Itä-Suomeen. Ryhmämatkailevilla kiinalaisilla on useimmiten matkassaan oma tulkki, kertoo matkailun tutkija Katja Pasanen Itä-Suomen yliopiston Savonlinnan kampukselta. Pasanen neuvoo työkseen, miten eri kulttuureista tulevat turistiryhmät pitää ottaa huomioon.

– Kuunteleminen ja pienet jutut ovat kaikkein tärkeimpiä. Se saattaa olla vedenkeitin ja vihreä tee huoneessa tai erilliset vuoteet. Pitää vain kuunnella toiveita, niputtaa Pasanen.

Kiinalainen ei kitsastele...

Kun venäläisten matkailijoiden määrä on pudonnut, on Itä-Suomessakin pantu toivoa japanilaisiin ja kiinalaisiin matkailijoihin. Varsinkin kiinalaisissa on hurja potentiaali.

– Kaikista maailman matkailjaryhmistä he käyttävät eniten rahaa. Jos me Itä-Suomessa saisimme päivän tai kaksi siitä Euroopan osuudesta, sillä olisi suuri merkitys, kertoo Katja Pasanen.

Luonto on se, jolla kiinalaiset Itä-Suomeen voitaisiin houkutella.

– Puhdas ilma, se on suurkaupungeista tuleville todellista luksusta. Ja he kaipaavat järjestettyä toimintaa, kevyttä liikuntaa, marjanpoimintaa, pehmeitä elämyksiä, jopa pihapelejä. Kaikki tämä pitäisi paketoida päivää tai kahteen, koska he eivät viivy maassa sen kauempaa. Kiinalaiset liikkuvat ryhmissä ja matkailu on heille uutta, Suomi vain yksi pysähdys Pohjois-Euroopassa, kuvailee Pasanen.

...mutta on hyvin hintatietoinen

Kiinalaisille netti on tärkeä väline etsiä ja löytää tietoja matkailukohteista ja suosittelut luetaan tarkkaan, tietää Katja Pasanen.

– On tosi tärkeää olla heidän sivuillaan ja alustoilla heidän omalla kielellään markkinoimassa. Heille ilmainen wi-fi on myös ihan ehdoton täällä yöpymispaikassa, se on oltava. He käyttävät todella paljon mobiilinettiä. Ja saattavat päättää matkakohteenkin vain hinnan perusteella.

Höyrylaivat, järvimaisemat, tekeminen, puhtaus ja rauha, puskettuna tiiviseen ohjelmaan. Kuulostaa mahdottomalta?

– Se on kiinalainen tapa lomailla. He eivät todellakaan tule lepäilemään, vaan loma on täyttä työtä ja siihen meidän on vastattava, hymyilee Katja Pasanen.