1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Kunnallispoliitikon tappo vanhenemassa – kansanedustajat haluavat lakimuutosta

Tapon syyteoikeus pitäisi muuttaa murhaa vastaavaksi, vaativat pirkanmaalaiset kokoomuksen kansanedustajat. Tappo vanhenee 20 vuodessa, murha ei koskaan.

Kuva: Yle

Kokoomuksen pirkanmaalaiset kansanedustajat Pauli Kiuru ja Arto Satonen haluavat muuttaa rikoslakia niin, ettei tappo vanhentuisi.

Nykyisen rikoslainsäädännön mukaan tappo vanhenee 20 vuodessa. Murha ei vanhene koskaan. Vanhentuneesta rikoksesta ei voi nostaa syytettä, vaikka tekijä löytyisi myöhemmin.

Kiurun ja Satosen mielestä syyttäjällä pitäisi olla oikeus vaatia rangaistusta taposta yhtä pitkään kuin murhassa. He pitävät tapon syyteoikeuden muuttamista murhaa vastaavaksi oikeustajun mukaisena. Myös tekniikan kehitys puoltaa pidentämistä.

– Henkirikoksien selvittäminen on mahdollista yhä pidemmänkin ajan kuluttua, kansanedustajat perustelevat tiedotteessaan.

Pauli Kiuru ja Arto Satonen aikovat jättää asiasta lakialoitteen. He uskovat, että aloite saa laajempaakin kannatusta Pirkanmaalta ja muilta kansanedustajilta.

Keskustelu rikoksen vanhenemisesta nousi ajankohtaiseksi, sillä poliisi päätti aiemmin maanantaina lopettaa nokialaisen kunnallispoliitikon Markku Mallatin tapon tutkinnan.

Mallat löytyi kuolleena Nokian Koskenmäen koulun vierestä vuonna 1996. Tappona tutkittu rikos vanhenee maanantain ja tiistain välisenä yönä. Jos tapaus olisi arvioitu esitutkinnassa murhaksi, se ei olisi vanhentunut.