Vaatteet ja meikit nielevät nuorten naisten euroja – joutuvat silti miehiä harvemmin vaikeuksiin

Tyyppiesimerkki holtittomasta shoppailijasta ei olekaan brändien perässä juokseva nuori nainen. Eniten maksuhäiriömerkintöjä rapsahtaa 25–55-vuotiaille miehille.

Kotimaa
Nuori nainen vaatekaupassa.
26-vuotias helsinkiläinen Saana Markko työskentelee päivisin sihteerinä ja opiskelee illat liiketaloutta. Rahankäyttäjänä hän on harkitseva: ruokaostokset hän hoitaa kerran viikossa ostoslistan kanssa ja säästää kuukausittain pahan päivän varalle. Pakollisten kulujen jälkeen eniten rahaa kuluu vaatteisiin.Nella Nuora / Yle

Perintäyhtiö Lindorff teetti nuorille naisille suunnatun kyselytutkimuksen, jossa kartoitettiin 19–26-vuotiaiden naisten rahankäyttöä.

Suurin osa vastanneista arvioi itsensä järkeviksi ja hintatietoisiksi kuluttajiksi.

Vain pieni vähemmistö, 14 prosenttia, kertoi joutuneensa raha-asioissa liriin, vaikka tyypillisesti toimeentulo on tässä ikäryhmässä niukkaa ja tulot koostuvat pienistä puroista.

Asiakastieto Oy:n maaliskuinen maksuhäiriötilasto vahvistaa osaltaan nuorten naisten taloustaidot: maksuhäiriöiden määrässä nuoret naiset jäävät kauas samanikäisistä, mutta erityisesti työikäisistä 25–55-vuotiaista miehistä.

Nuori nainen vaatekaupassa.
Saana Markko pohtii tarkkaan, mihin vaatteisiin kannattaa satsata. Vaatteen täytyy olla laadukas ja monikäyttöinen.Nella Nuora / Yle

Myös työikäisillä naisilla maksuvaikeudet näyttäytyvät nuoria naisia yleisempinä.

Suomalaisten maksuhäiriöt ovat yleistyneet vuosi vuodelta.

– Tietyistä standardeista halutaan pitää kiinni, oli tulotaso mikä tahansa. Ja mitä suuremmat tulot, sitä reippaammin otetaan velkaa, Takuu-Säätiön viestintäpäällikkö Minna Mattila sanoo.

Maksuhäiriöt yleistyneet, nuorilla vähentyneet

Vuoden 2015 Nuorisobarometrin mukaan nuorten maksuhäirömerkinnät ovat itseasiassa vähentyneet.

Mattilan mukaan nuoret opiskelijat saattavat säästyä talousvaikeuksilta senkin vuoksi, että he asennoituvat kuluttamiseen työssäkäyviä kurinalaisemmin: ei osteta, kun ei tiedetä milloin kyetään maksamaan.

Naisten säästyminen suuremmilta ongelmilta voi johtua puolestaan tästä:

– Naiset hakevat apua rahaongelmiinsa miehiä helpommin ja kertovat avoimemmin ongelmien taustoista, Minna Mattila sanoo.

Velkaneuvonnassa nuori nainen saattaa esimerkiksi kertoa, että puoliso menetti luottotiedot ja jätti naisen yksin vuokranmaksun kanssa.

– Tämä voi toimia myös toisin päin: mies ei vain kerro koko totuutta ongelman alkuperästä, Mattila sanoo.

Viimeisimmän Nuorisobarometrin mukaan nuoret naiset olivat myös saaneet useammin taloudellista tukea vanhemmiltaan nuoriin miehiin verrattuna.

Nuori nainen vaatekaupassa.
Saana Markko pitää tärkeänä, että välillä voi satsata itseen. "Kuluttaminen ei ole minulle itseisrvo. Haluan kuitenkin pitää itsestäni huolta. Kun panostaa itseen, voi paremmin. Se ei ole ainoastaan turhamaisuutta."Nella Nuora / Yle

Mies ostaa auton, nainen satsaa ulkonäköön

Takuu-Säätiön velkaneuvonnassa on havaittu rahankäytön kohteiden kuvastavan perinteisiä sukupuolirooleja: naisilla rahat kuluvat vaatteisiin, laukkuihin, kenkiin ja meikkeihin. Miehet puolestaan ostavat autoja ja elektroniikkaa.

Naisten kertaostokset ovat pienempiä, kun mies puolestaan saattaa satsata lainarahaa hyvinkin kalliiseen autoon epävarmasta työtilanteesta huolimatta.

Lindorffin tutkimuksessa eniten rahaa nuorilla naisilla kului asumismenojen ja ruuan jälkeen vaatteisiin, kauneudenhoitoon, kahviloihin ja ravintoloihin.

Nuoret naiset tunnustivat kyselyssä, että eniten ylilyöntejä tulee vaateostoksilla, varsinkin kaikkein nuorimmille tutkimukseen vastanneille.

Tutkimuksen toteutti Evidens helmikuussa 2016. Kyselyyn vastasi 300 naista.