1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Ei enää pelkkää punttien kolistelua – kuntosalilta haetaan nyt juoksuoppiakin

Kevät herättää suomalaisissa piilevän juoksijan. Liikuntajärjestöjen ohella juoksemisen salaisuuteen voi perehtyä myös kuntosaleilla. Nyt halutaan oppia juoksemisen oikea asento ja oikea askellus.

Kokkolan Sports Clubin juoksukoululaiset lenkillä ohjaajansa kanssa. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistyksen toiminnanjohtaja Riitta Hämäläinen-Bister vahvistaa asian.

– Juoksukouluja on aika monella jäsenyrityksellämme, niihin liittyy myös personal trainerin opastusta.

Jossain muodossa toimintaa on ollut pitempään, mutta nyt ilmiö näkyy myös esimerkiksi lisääntyneenä verkkomainontana, sanoo Hämäläinen-Bister. 

 – Siihen on vaikuttanut se, että ihmiset ovat alkaneet taas juoksemista. Nykyään harrastetaan useasti perinteisempiä liikuntamuotoja. Lisäksi asiaan vaikuttaa se, että halutaan oppia juoksemaan oikein. Halutaan oppia oikea asento, ja oikea askellus.  Ihmiset haluavat oppia vaikkapa hölkkäämään.

Hänen mukaansa usein taustalla on myös tavoitteellisuus, halutaan osallistua massatapahtumiin tai puolimaratonin juokseminen.

 – Kun on tavoite, voidaan laatia harjoitusohjelma, joka katsoo ihmisen kunnon suhteessa tavoitteeseen.

Tekniikkaa ja luentoja

Kokkolalaisen SC Sports Clubin juoksukoulussa tehdään paljon muutakin kuin juostaan.

– Ohjelmassa on lihaskuntoharjoituksia, tekniikkatreenejä, luentoja harjoittelusta ja varusteista. Tärkeää on maltti ja kunnon kengät, kertoo personal trainer Eeva-Maria Fränti.

Hänen mukaansa ihmiset aloittavat näin keväällä suurella innolla juoksuharrastuksen ja se saattaa kostautua. Treenataan useampana päivänä viikossa ja kuormitetaan ruumista liian yksipuolisesti, rääkin seurauksena saattaa tulla rasitusvammoja. Fränti korostaakin lihashuollon ja monipuolisen harjoittelun merkitystä.

Juoksukoulussa mukana oleva Maarit Rinne haluaa oppia tekniikkaa ja toivoo juoksusta pysyvää harrastusta. Tavoitteetkin löytyvät.

– Kunnon kohotus tietysti on aina semmoinen, eikä pari kiloa pois ole pahitteeksi.

Jo aiemmin juoksukoulussa ollut Juha Hiltula haluaa kerrata oppimansa, tavoitteena on ultrajuoksu.

–  Paitsi omia taitoja, tekniikkaa, niin myös sosiaalinen puoli on on mielestäni tärkeä juoksussa. Sitä kautta saa uusia tuttavuuksia, juoksusta kiinnostuneita ihmisiä ja tapaa myös vanhoja tuttuja.