Uusi luonnonmukainen menetelmä voi mullistaa polttoaineiden tuotannon – "hippien villein unelma"

Kasvimaailmasta tunnettu yhteytys on mahdollista toteuttaa myös toisin päin. Tuolloin voidaan tuottaa monenlaisia kemiallisia tuotteita selvästi nykyistä nopeammin, halvemmin ja saasteettomammin. Tanskalaistutkijat uskovat "käänteisen fotosynteesin" muuttavan monet teollisuudenalat ympäristöystävällisiksi.

tiede
Puun oksia.
Yle

Kööpenhaminan yliopiston (siirryt toiseen palveluun) tutkijat ovat löytäneet menetelmän, joka voi tulevaisuudessa muuttaa täysin biopolttoaineiden ja kemikaalien valmistuksen.

Tutkijat kutsuvat menetelmää nimellä "käänteinen yhteytys".

Kasvit käyttävät auringonvaloa fotosynteesiin eli yhteyttämiseen, jossa viherhiukkaset muodostavat sokeria auringon säteilyenergian, veden ja hiilidioksidin avulla. Käänteisessä fotosynteeissä auringonvalo yhdessä tiettyjen entsyymien kanssa hajottaa kasvimateriaa, jolloin voidaan tuottaa biopolttoainetta, kemikaaleja ja muita tuotteita.

Tanskalaistutkijat havaitsivat, että auringonvaloa hyödyntämällä monet prosessit saadaan nopeutumaan huomattavasti. Eräät prosessit, jotka nykymenetelmillä vievät 24 tuntia, voidaan auringonvalon avulla nopeuttaa kymmeneen minuuttiin.

Auringonsäteiden hyödyntäminen vähentää saasteiden ja käytetyn energian määrää ja halventaa tuotantoa. Auringonvalon hyödyntäminen on tietysti täysin luonnonmukaista.

– Hippien hurjin unelma oli elää auringosta. Nyt näyttää siltä, että luonto on kehittänyt virtaviivaisen koneen, joka hyödyntää auringonvaloa ja tekee työtä meille, sanoi Kööpenhaminan yliopiston professori Claus Felby Tanskan radion (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Tutkijat eivät ole kovin hyvin selvillä, kuinka laajasti kasvit ja muut eliöt hyödyntävät käänteistä fotosynteesiä. Monien sienten ja bakteerien tiedetään käyttävän sitä voidakseen hyödyntää kasvien sokeria ja ravinteita.

Käänteisen fotosynteesin avulla voidaan lisäksi rikkoa hiilen ja typen välisiä molekyylisidoksia. Tämä merkitsee, että sitä voitaneen aikanaan hyödyntää biokaasulaitoksissa, joissa metaani muutetaan metanoliksi, joka puolestaan voi toimia nestemäisenä polttoaineena.

– Mahdollisuudet ovat valtavat. Sen sijaan, että tehtaissamme on valtavat tupruttavat savupiiput, meillä on tehtaissa viherkatot, tehtaat toimivat auringonvalolla ja ne ovat käytännössä saasteettomia, Felby hehkutti.

5.4. klo 15.15 Uutista täsmennetty fotosynteesin osalta.

Lähteet: Yle