Stubb veronkierrosta: Tuomitsen jyrkästi

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) ennätti kommentoimaan veroparatiisikohua vasta illansuussa.Tiistaisen kehysriihen valmistelukiireisiin vedoten Stubb vastasi Yle Uutisten kysymyksiin sähköpostitse.

politiikka
Alexander Stubb.
Alexander Stubb.Frederic Sierakowski / AOP

Miten kommentoitte nyt paljastunutta laajaa veroparatiisijärjestelyä?

– Tuomitsen veronkierron jyrkästi. Suomen verotuksen piiriin kuuluvista tuloista pitää maksaa verot Suomeen. Nyt on poliisin ja muiden viranomaisten tehtävä arvioida, onko suomalaisten osalta tapahtunut laittomuuksia. Onneksi meillä on tietojenvaihtoa koskeva sopimus Panamassa ja verohallinto voi pyytää heiltä tarvitsemiaan tietoja. Uskon myös, että tämä paljastus antaa lisäpotkua kansainväliseen yhteistyöhön veronkiertoa vastaan. Työ etenee hyvin, mutta haasteita riittää, kuten tästäkin tapauksesta näemme.

Yllättikö se, että myös Suomessa toimiva pankki oli tässä keskeisesti mukana?

– Kyllä se oli yllätys. Yleisellä tasolla, ottamatta yksittäistapauksiin kantaa, voi todeta, että jos pankki tietää pankkitiliä käytetettävän laittomiin tarkoituksiin, sen on kieltäydyttävä tilin avaamisesta. Samoin pankin on ilmoitettava viranomaisille jos epäily syntyy myöhemmin. Suomessa pankkeja valvoo Finanssivalvonta.

Myös osa tapaamistanne poliitisista vaikuttajista on järjestellyt miljoniaan veroparatiiseihin. Muuttiko tämä käsitystänne näiden poliitikkojen luotettavuudesta?

–Totta kai, jos osoittautuu, että he ovat syyllistyneet laittomuuksiin.

Vielä ei tiedetä, onko listalla Suomen talouselämän vaikuttajia mukana. Pitääkö Suomen ryhtyä johonkin toimiin heitä kohtaan, jos he ovat piilottaneet varoja verottajan ulottumattomiin?

– Luotan siihen, että viranomaiset tutkivat asiaa näiltä osin ja ryhtyvät Suomen lakien edellyttämiin toimenpiteisiin. Mielestäni lain noudattamisen lisäksi jokaisella yrityksellä on myös yhteiskuntavastuu.