Lentoemäntien huivikapina tuotti tulosta: Air France ei pakota työntekijöitään Iranin-reitille

Iranin-lennot pian aloittava Air France ilmoitti naispuolisille työntekijöilleen, että Teheranissa koneesta poistuessa pää on peitettävä huivilla. Matkustamohenkilökunnan ammattiliitot protestoivat, ja lentoyhtiö suostui myönnytykseen.

Ulkomaat
Air France aloittaa jälleen Teheranin lennot vuosien tauon jälkeen.
Air France aloittaa jälleen Teheranin lennot vuosien tauon jälkeen.Ian Langsdon / EPA

Lentoyhtiö Air Francen lentoemännät saavat kieltäytyä työskentelemästä Iranin-lennoilla, jos he eivät halua käyttää päähuivia Teheranissa, yhtiön henkilöstöjohtaja Gilles Gateau kertoi maanantaina.

Ranskan kansallisen lentoyhtiön on määrä aloittaa Pariisin ja Teheranin väliset lennot 17. huhtikuuta.

Matkustamohenkilökunnan ammattiliittojen mukaan Air Francen johto oli ilmoittanut työntekijöille, että naisten on Iranin-lennoilla käytettävä työasunaan pitkiä housuja ja väljää jakkua, ja poistuessaan koneesta Teheranissa heidän on peitettävä hiuksensa huivilla.

Air Francella on jo voimassa samantyyppinen määräys huivin käyttämisestä tietyissä kohteissa, esimerkiksi Saudi-Arabiassa.

Ammattiliitot vaativat, että ketään ei saisi pakottaa työskentelemään Teheranin-lennoilla. CGT-liiton Caroline Rolland sanoi, että työntekijät suunnittelivat sääntöjen kiertämistä siten, että he jäisivät kotiin muka sairasta lasta hoitamaan tai ilmoittaisivat olevansa itse sairaana.

Air Francen Gilles kuitenkin lupasi Europe 1 -radiokanavan haastattelussa, että huivin käyttämistä vastustavien naisten ei tarvitse lentää Teheraniin, eikä heitä rangaista valinnasta.

Aiemmin Air France kommentoi uutistoimisto AFP:lle, että maahan saapuvan lentohenkilökunnan "täytyy noudattaa paikallisia lakeja samoin kuin kaikkien muidenkin ulkomaalaisten vierailijoiden". Air Francen mukaan kaikki muutkin Iraniin lentävät kansainväliset lentoyhtiöt noudattavat vaatimusta naisten hiusten peittämisestä.

Lähteet: AFP, AP