1. yle.fi
  2. Uutiset

Hämeentiestä kaupunkimainen kiva katu kaikelle kansalle

Vuosia vanha ajatus Helsingin Hämeentien muuttamisesta joukkoliikennekaduksi on lähellä toteutumistaan. Alunperin tavoitteena oli saada kadulle kunnon pyöräkaista, nyt siitä ollaan tekemässä kaiken kansan väylä.

Kotimaan uutiset
Havainnekuva Hämeentien liikennesuunnitelman luonnoksesta.
Havainnekuva Hämeentien liikennesuunnitelman luonnoksesta. Kuva: Voima Graphics

– Nyt meidän valmistelijamme ovat keksineet miten Hämeentielle saadaan paljon enemmän, valaisee kaupunginhallituksen jäsen Pilvi Torsti (sd).

Alunperin tavoiteltiin pyöräilijöiden kannalta toimivampaa Hämeentietä, nyt luvassa ovat lisäksi leveämmät jalkakäytävät sekä nopeammat kulkuväylät busseille ja ratikoille.

Matka sujuu tulevaisuudessa nykyistä ripeämmin 40-50 000:lta joukkoliikenteen käyttäjältä. Raitovaunuliikenne etelään nopeutuisi kaksi minuuttia ja pohjoisen suuntaan 1,5 minuuttia. Bussiliikenne nopeutuisi noin minuutin.

Henkilöautojen läpiajoa rajoitettaisiin Hämeentiellä Hakaniemen torin ja Helsinginkadun välillä.

– Minusta tuntuu, että tässä hiertää enää aikataulu joillekin. Uskon, että valtaosalle päättäjistä tämä näyttäytyy kantakaupunkimaista aluetta, asunto-, kotialuetta merkittävällä tavalla parantavana hankkeena, Torsti pohtii.

Hänen mukaansa kaupunki on investoimassa hankkeeseen, joka tekee parhaassa tapauksessa kaupungista kaikille toimivamman.

Tulee tilaa kävellä, asioida pikku kaupoissa

Pilvi Torsti

Hämeentie saattaa yllättää

Suunnitelmat voivat olla monelle helsinkiläiselle yllätys. Hämeentie on tiheästi asuttu ja se muuttuu toisenlaiseksi – tulee tilaa kävellä, asioida pikku kaupoissa.

– Tänä päivänähän Hämeentieltä halutaan pois, koska se on ruuhkainen ja siellä on kaikkien vaikea liikkua. Ei sinne uskalla pienten lasten kanssa mennä ollenkaan. Nyt siitä tulee kaupunkimainen, kiva ihmisten käyttämä katu, Pilvi Torsti uskoo.

Hän viittaa muiden Pohjoismaiden pääkaupunkien esimerkkeihin, joissa katuja on muutettu julkisen liikenteen sekä pyöräilyn ja kävelyn väyliksi.

Samalla koillisesta ja idästä keskustan suuntaan tuleva autoliikenne siirtyy Hämeentien sijasta muille kaduille. Tätä on simuloitu erilaisilla malleilla. Autoliikenteen kulun on laskettu pitenevän puolisen minuuttia.

Kaupunginhallitus käsittelee Hämeentie-hanketta ensi maanantaina.

Lue seuraavaksi