Kreikasta palannut lastenlääkäri: Traagisia tarinoita oli paljon

SPR:n vapaaehtoisena Pohjois-Kreikassa työskennellyt lastenlääkäri sanoo yllättyneensä siitä, kuinka paljon pakolaisilla oli kroonisia sairauksia.

Ulkomaat
Kari Vanamo ja Tiina Saarikoski
Lastenlääkäri Kari Vanamo palasi maanantai-iltana muutaman viikon mittaiselta matkaltaan Kreikasta. Hän hoiti pakolaisia kahdella leirillä ja näki pakolaisten kurjat olot. Aamu-tv:n haastattelussa myös Kreikasta kotiutunut terveydenhuollon neuvonantaja Tiina Saarikoski.

Kreikasta eilen maanantaina Suomeen palanneen lastenkirurgi Kari Vanamon mukaan pakolaisleireillä on paljon traagisia tarinoita. Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisena Pohjois-Kreikassa kahdella pakolaisleirillä käynyt Vanamo sanoo, että lähes jokainen potilas oli menettänyt jonkun omaisen.

– Oli sokea, osittain kuuro, liikuntakyvytön 80-vuotias isoäiti lastenlastensa tuomana mukana pakolaisten joukossa, Vanamo kertoi Ylen aamu-tv:ssä.

– Isä kantoi sodassa alaraajahalvauksen saanutta poikaansa sylissään, ja oli tuonut hänet laivalla tai kumiveneellä Turkista Kreikkaan. Oli äiti neljän pienen lapsen kanssa yksin liikkeellä. Isästä ei ollut tietoa, hän jatkoi.

Vanamo kertoi, että noin puolet potilaista oli lapsia.

– Heillä oli ylähengitystietulehduksia, ripulia, erilaisia iho-oireita ja vähän vanhemmilla oli hyvin paljon hammasongelmia. Hammashoidon tarve on todella kova, Vanamo kuvaili.

Vanamo sanoo yllättyneensä siitä, kuinka paljon pakolaisilla oli kroonisia sairauksia. Punaisen Ristin klinikat on varusteltu tarjoamaan lähinnä perusterveydenhuoltoa.

– Oli sokeritautia, verenpainetautia, sydänvaivoja ja sellaisia tauteja, joihin tämän perusterveysaseman välineistö tai lääkitys ei ole alun perin suunniteltu.

Vanamon mukaan alueella on vain yksi pieni sairaala, jonka kapasiteetti ei millään riitä erikoissairaanhoitoa tarvitsevien potilaiden hoitamiseen.

Vanamo sanoo, että pakolaisleirien olosuhteet ovat parantumassa pikku hiljaa.

– Kreikkalaisissa on hyvin paljon auttamisen halua. Siellä saatiin esimerkiksi paljon lääkkeitä vapaaehtoisilta apteekkareilta, jotka keräsivät apteekeistaan lääkkeitä sen mukaan mitä tarvittiin.