Uittopatsaasta katkaistu keksin pala löytyi Pielisjoesta – rahasta kiinni, milloin paikalleen

Joensuussa keskeisellä paikalla Ilosaaressa komeileva, Pielisjoen uittohistoriasta kertova Ruuhkanpurkajat patsas on ollut raajarikko viime kesästä lähtien. Joku tai jotkut mursivat uittajan keksistä ison palan pois. Pala löytyi vedestä, mutta patsaan korjaus odottaa vielä huomista.

patsaat
Ruuhkanpurkajat-patsas.
Ruuhkanpurkajat Ilosaaressa, toisen uittomiehen keksi loppuu kesken. Tarja Laitinen / Yle

Patsaiden, veistosten ja muistomerkkien elo taivasalla on kovaa. Joensuun Taidemuseo Onnin amanuenssi Eino Niemisen katse kohdistui viime kesäkuussa kaupungin yhteen tunnetuimista patsaista, ja näky oli jäätävä. Ruuhkanpurkajat patsaan toisen tukkimiehen keksistä puuttui iso pala.

Havaintohetkellä Pielisjoki kuohui runsaana, eikä palasta päästy etsimään patsaan läheisyydestä. Ihmeiden aika ei kuitenkaan ollut ohi, sillä parinkymmen kilon painoinen keksin pala osui etsijänsä silmiin syksyllä Pielisjoen pohjasta.

- Varmaan se korjataan, mutta milloin, sitä en tiedä. Sellaista tilinumeroa ei ole, mistä korjausrahat osoitettaisiin, huokaisee amanuenssi Eino Nieminen.

Sellaista tilinumeroa ei ole, mistä korjausrahat osoitettaisiin.

Eino Nieminen

Kaupunkilaisten suussa muun muassa "Tukkilaisiksi" kutsuttu patsas on houkutellut muitakin kuin katselijoita puoleensa. Kekseissä on roikuttu ja kiikuttu, mutta ennen viime kesää pronssiosat ovat selvinneet vääntymisillä.

Pronssinen Ruuhkanpurkajat patsas kunnioittaa Joensuun ja Pielisjoen uittojen ja metsätöiden historiaa. Kuvanveistäjä Oskari Jauhiaisen työ paljastettiin Ilosaaressa vuonna 1964, ja siitä lähtien kaksi uittomiestä kekseineen ovat olleet rakastettu osa kaupunkikuvaa.

Luonnon ja ihmisten armoilla

Muistomerkit ja patsaat kohtaavat vuodesta toiseen luonnon ja ihmisten oikut. Joensuussa esimerkiksi kaupungintalon läheisyydessä olevan Vapaudenpatsaan miekka on väännetty. Kaupunkilaiset ovat myös soitelleet Pielisjoen kanavoinnin muistomerkistä, jonka pelätään kupsahtavan pian nurin.

Pronssinen uittokeksin pala ja amanuenssi Eino Nieminen.
Amanuenssi Eino Nieminen ja katkaistu uittokeksin pala.Tarja Laitinen / Yle

Talvisin patsaita kolhii muun muassa aurauskalusto.

Eniten patsaiden kunnosta Joensuun Taidemuseolle raportoivat kaupungin puutarhatöitä tekevät työntekijät. Mutta toisin kuin puistojen tai katujen jokakeväisiin perustöihin, muistomerkkeihin ei ole osoitettu korvamerkittyä kunnostusrahaa.

Toisaalta joskus riittää vesipesu, eikä kaikkiin pintoihin olekaan syytä koskea.

– Parempi, ettei tehdä mitään, kuin että tehdään vahinkoa, toteaa amanuenssi Eino Nieminen Joensuun Taidemuseo Onnista.