Hyppää sisältöön

Joka toinen suomalaismies elää puutteessa – naiset selvästi haluttomampia

Naisilla on seksuaalista haluttomuutta kolme kertaa enemmän kun miehillä, selviää suomalaisten seksuaalielämästä vuonna 2015 kerätystä FINSEX-tutkimuksesta. Suomalaiset miehet tuntevat seksuaalista halua useammin kuin mitä toivovat yhdyntää. Naiset taas toivovat yhdyntää useammin kuin mitä tuntevat seksuaalista halua.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontulan mukaan naisten ja miesten halujen suhteen on suuria eroja.

– Aika usein mies on se enemmän haluava osapuoli suomalaisessa parisuhteessa. Naisilla on haluttomuutta kolme kertaa enemmän kun miehillä.

FINSEX –aineistossa yli 2 000 vastaajalta kysyttiin, kumpi heidän parisuhteessaan halusi seksuaalista kanssakäymistä useammin. Vähän yli joka toisessa parisuhteessa mies oli seksiä useammin haluava puoliso. Nainen halusi seksiä useammin noin 15 prosentissa suhteista.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Suomalaisissa parisuhteissa puolisoiden halujen määrä onkin harvoin samalla tasolla. Noin 30 prosentissa parisuhteista puolisot halusivat seksiä yhtä usein.

Osmo Kontulan mukaan suomalaiset rakastelevat tällä hetkellä harvemmin kuin 1970-luvulla. Mahdollisesti aikaa rakasteluun on vähemmän, mutta syitä olisi selvitettävä vielä tarkemmin. Nuorilla haluja ja toiveita on enemmän, mutta myös nykyisten eläkeläisten parissa halukkuus ja toive yhdynnästä ovat nousussa. Yksinelävillä seksiä on harvemmin kuin parisuhteessa elävillä.

– Jos rakastelua on useammin kuin kerran viikossa useammat ovat tyytyväisiä. Jos taas vähemmän kuin kerran viikossa, useimmat ovat tyytymättömiä. Joka toinen mies elää puutteessa ja naisista joka viides, Kontula sanoo.

Aineistosta selviää myös, että parikymppiset naiset kertovat useammin molemminpuolisesta halusta. Nämä parisuhteet tosin kestivät tavallisesti korkeintaan pari vuotta.  

– Miehet tuntevat halua useammin kuin mitä toivovat yhdyntää. Naiset taas toivovat yhdyntää useammin kuin mitä tuntevat seksuaalista halua, tutkimusprofessori Osmo Kontula sanoo.