1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Hullujen suomalaisten" video lentävästä moottorisahasta leviää maailmalla – uutisissa varoitetaan kokeilemasta

Suomalaismiehet keksivät saunaillassa kiinnittää moottorisahan pienoiskopteriin. Hittivideossa ilmojen halki liitelevä saha pilkkoo lumiukkoja ja jääpuikkoja. Suomalaisten kokeilusta uutisoidaan ympäri maailmaa.

Kuvakaappaus Killerdrone-videosta.
Miikka Ullakon, Antti Kunnarin ja Henri Kiviniemen keksintö: kiinnittää käyvä moottorisaha helikopterikameraan. Yhdistelmä oli melko epävakaa, koska saha oli niin painava. Videossa näyte siitä, miten moottorisaha saadaan lentoon, koko video Youtubessa.

Kolmen suomalaisen saunaillasta lähtenyt päähänpisto leviää maailmalla. Henri Kiviniemi, Miika Ullakko ja Antti Kunnari keksivät muutama viikko sitten kokeilla jotain sellaista, mitä kukaan muu ei ole vielä tehnyt.

Syntyi ajatus: mitä jos helikopterikameraan kiinnittäisi käyvän moottorisahan ja pilkkoisi ilmasta käsin lumiukkoja, jääpuikkoja, puiden latvoja ja ilmapalloja?

Saunaillan päähänpistoa on katseltu Youtubessa muutamassa päivässä toista miljoonaa kertaa (siirryt toiseen palveluun). Suomalaisten tempauksesta on uutisoitu eri puolilla maailmaa.

Esimerkiksi CNBC (siirryt toiseen palveluun) kertoo hullusta kokeilusta ja korostaa, että kenenkään ei pidä yrittää vastaavaa kotona. Reddit-sivustolla pohditaan, että videon täytyy olla aprillipila.

Joissakin artikkeleissa todetaan, että olivain ajan kysymys (siirryt toiseen palveluun), kun joku keksii ripustaa helikopterikameraan moottorisahan, koska kaikkea muuta on jo kokeiltu.

Moottorisahan lastaaminen kopterikyytiin ei ollut helppo homma. Raskasta sahaa piti keventää, ja silti kopterin akku kesti kerrallaan vain parin minuutin lennon. Kuva: Henri Kiviniemi / Youtube

Orimattilalainen erikoistehostemies Henri Kiviniemi on mielissään huomiosta – ja myöntää, että se oli tarkoituskin.

– Nykyään ei ole mitään väliä, mitä tekee, kunhan sen tekee ensimmäisenä maailmassa. Niinpä päätimme järjettömän saunaillan päätteeksi, että meidän on keksittävä jokin uusi juttu. Haistoimme, että videosta voisi tulla viraali, vaikka veikkauskuponkimeininkiä se oli.

"Kaikkeen sitä lähtee mukaan"

Killerdrone-video kuvattiin maaliskuussa Orimattilan Niinikoskella, Kiviniemen pelloilla.

Nykyään ei ole mitään väliä, mitä tekee, kunhan sen tekee ensimmäisenä maailmassa.

Henri Kiviniemi

Operaatio ei ollut helppo. Juuri tästä syystä Kiviniemi uskoo, ettei vastaavaa ole tiettävästi yritetty aiemmin.

Kopterin nostovoima on rajallinen, joten sahaa piti keventää. Sahasta tehtiin kauko-ohjattava, mikä sekin tuotti päänvaivaa. Kopterin akutkin olivat pakkasessa koetuksella.

– Halusimme murtaa myyttejä. Kävimme monta kertaa hörppäämässä kahvia ja mietimme, ettei tästä tule mitään.

Parin minuutin video vaati päivän uurastuksen, mutta video kuitenkin syntyi. Olkoonkin, että kopteri sotkeutui kuvauksissa ilmapalloihin, syöksyi lumeen ja meni rikki. Vanha saha kesti iskut vaurioitta.

– Olenmiettinyt, että kaikkeen sitä lähtee aina mukaan. Tuntuu, etten vieläkään saa yöllä kunnolla unta, kun saha pyörii mielessä.

Jotkut katsojat pahoittivat mielensä lumiukkojen halkaisemisesta. Henri Kiviniemi huomauttaa, että sahalla leikattiin vain kasa lunta. Kuva: Henri Kiviniemi / Youtube

Lumiukkojen sahaaminen raivostutti katsojat

Ensimmäisestä videosta tullut palaute on ollut runsasta ja pääosin kannustavaa.

Halusimme murtaa myyttejä.

Henri Kiviniemi

– Video on herättänyt hirveästi keskustelua ja myös vihaisia tunnereaktioita. Jotkut ovat kommentoineet, että onpa mautonta sahata lumiukkoja ja tuhota lapsuuden muistot. Meille ne olivat vain kasa lunta, ja teimme kaiken pilke silmäkulmassa. Tyhmiä temppuja pitää tehdä, vaikka joku pahoittaisi mielensä.

Viraalivideoista on Suomesta ennenkin ponkaistu maailmanmaineeseen. Esimerkiksi kielinaisena tunnetuksi tullut Sara Forsberg nousi vauhdilla julkisuuteen ja amerikkalaisten keskusteluohjelmien vieraaksi pari vuotta sitten.

Kiviniemen puhelin ei ole vielä soinut.

Henri Kiviniemi ja Miika Ullakko videon kuvauksissa. Kuva: Henri Kiviniemi

– Sitä joutuu varmaan odottamaan. Meistä saa videosta varmaan aika juntin kuvan. Minulla oli päälläni Valmetin haalari ja joku pipo, emmekä puhu hirveän hyvää englantia. Voi olla, ettei talk show -kutsuja tule... Elleivät sitten hanki meille tulkkia!

Duudsonien virallisena pommimiehenä tunnettu Kiviniemi lupaa, että kolmikko jatkaa moottorisahalentojaan. Ensin pitää vain keksiä astetta hurjempia temppuja.