Postiautot keräävät tietoa kelirikosta – katso tilanne verkkopalvelusta

Liikennevirasto tutkii sorateiden pintakelirikkoja postiautoihin asennetuilla antureilla Pirkanmaalla. Tiedot näkyvät kaikille autoilijoille avoimessa karttapalvelussa.

liikenne
Kelirikosta ilmoittava liikennemerkki kelirikkotiellä
Sari Törmikoski / Yle

Postiautot mittasivat teiden kuntoa jo viime keväänä, mutta tänä vuonna autot keräävät dataa myös pintakelirikosta. Tavoitteena on vähentää kuljetuskustannuksia ja parantaa teiden kuntoa. Mittausautot kulkevat säännöllisesti tutkimusalueella, joka käsittää Pirkanmaalla Oriveden, Ruoveden ja Mänttä-Vilppulan kuntien ympäristön.

Tuomas Toivonen Liikennevirastosta kertoo, että tiedonkeruu onnistui viime keväänä hyvin, mutta vähäisen kelirikon vuoksi menetelmän hyötyjä ei pystytty varmistamaan. Muun muassa painorajoitusten asettamisesta ja metsäkuljetuksen tehostamisesta haluttiin lisätietoa.

Mittaustulokset näkyvät kaikille tienkäyttäjille avoimessa verkkopalvelussa (siirryt toiseen palveluun), ja värikoodit osoittavat teiden kunnon. Vihreä väri kertoo, ettei kelirikkoa tai kantavuuspuutteita ole, keltainen väri näyttää lievästi kelirikkoiset tiet ja punainen väri varoittaa tien heikentyneestä kantavuudesta etenkin raskaan liikenteen osalta. Reaaliaikaisen tiedon lisäksi karttapalvelusta voi tarkastella ennustetta tulevien päivien kantavuustilanteesta.

Kuvassa karttapalvelu, joka näyttää kelirikkoiset tiet.
Karttapalvelu näyttää teiden kunnon reaaliajassa.Kuvakaappaus / bifi.se

Kokeilussa mukana olevat viisi metsäautonkuljettajaa saavat reaaliaikaisen tiedon teiden kunnosta autoihinsa. Kuljettajat näkevät teiden kantavuustilanteen ja painorajoitetut soratiet. Metsäkuljetusautojen liikennöinti painorajoiteteuilla tieosuuksilla sallitaan mikäli mittaustiedot näyttävät tieosuuden kantavaksi.

Pohjois-Pirkanmaalla keskimääräistä hankalampi kelirikkovuosi

Ely-keskuksen aluevastaavan Jyrki Kärkin mukaan kelirikko on Pohjois-Pirkanmaalla kuluvana keväänä hankalampi kuin aiempina vuosina. Viime vuodet ovat tosin olleet helppoja kelirikon osalta. Kärk ennustaa, että runkokelirikkoaika tulee oleman keskivaikea maaperän ja maasto-olosuhteiden vuoksi. Seuraukset tullaan näkemään seuraavan viikon ja kevään aikana. Muualla Pirkanmaalla kelirikkoriski on suurentunut raskaiden kuljetusten reiteillä metsäisillä alueilla. Maaliskuun lopulla Ely-keskus ennusti, että yleensä kelirikko on pahin Pohjois-Pirkanmaalla.