Hyppää sisältöön

Kiinassa vainajille tuodaan tupakat ja viinapullot – katso kuvat hautojenlakaisupäivästä

Kukkien lisäksi sukulaisten haudoille tuodaan vaikkapa edesmenneiden vanhempien herkkua siansorkkia. "Tämä on tapa osoittaa, että ikävöimme heitä", pekingiläismies kertoi Ylen kirjeenvaihtajalle Mika Mäkeläiselle.

Hautakivi kiiltäväksi

Kiinassa vietettiin maanantaina vuosittaista hautojenlakaisupäivää eli Qingming-juhlaa, joka on kansallinen pyhäpäivä. Esi-isien haudat pestään juhlapäivänä puhtaiksi vuoden aikana kertyneestä liasta.

Pekingin kaupungin ylläpitämä Babaoshanin hautausmaa on järjestänyt vierailijoille pesuvälineet hautojen puhdistamiseksi. Osa kävijöistä voi pestä jopa 20 lähisukulaisten hautaa, sillä velvollisuudet hoidetaan myös sisarustensa ja lähisukulaisten puolesta.

Hautojenlakaisupäivänä esi-isien haudat pestään puhtaiksi vuoden aikana kertyneestä liasta. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Leikkirahaa ja kukkia

Haudoille tuodaan koristeeksi aitoja kukkia sekä tekokukkia. Vainajille jätetään myös rahaa käytettäväksi tuonpuoleisessa. Leikkiraha kelpaa hyvin.

Paperirahaa ja paperisia arvoesineitä voidaan myös polttaa, jolloin niiden ajatellaan siirtyvän vainajien käyttöön tuonpuoleisessa.

Kiinalaisena hautojenlakaisupäivänä vainajille annetaan rahaa käytettäväksi tuonpuoleisessa. Leikkiraha kelpaa hyvin. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Hörppy vainajalle

Vainajille maistuu perinteinen kiinalainen baijiu-viina, näin ajatellaan. Viinapullo on valmiiksi korkattu edesmennyttä läheistä varten.

Haudoille asetellaan myös kauniisti kakkuja ja hedelmiä.

Vainajille maistuu myös valmiiksi aukaistu viinapullo, näin ajatellaan. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Kumarrus isovanhemmille

Wangien perhe kumartaa monta kertaa isovanhempiensa haudalla Babaoshanin hautausmaalla Pekingissä.

Perheen äiti Wang Ying kertoo, että hän on valmistellut sukulaisten hautakoristeita päiväkausia. "Seuraava sukupolvi tuskin enää tekee tällä tavalla", hän arvelee.

Wangin Yingin perhe kumartaa monta kertaa isovanhempiensa haudalla. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Herkkuja myös eläville

Wang Yingin pojan mielestä hautojenlakaisupäivänä hauskinta on maistaa herkkuja, joita perhe jättää haudoille.

Wangien perhe panostaa päivään. Heillä on kulunut noin 50 euroa hautojen koristeisiin. Perheen äiti osti esimerkiksi tuhat palaa kultaista paperia, joista taiteltiin koristeita haudoille. Kultaiset koristeet symboloivat rahaa.

Wangien poika totesi uhrilahjat hyvänmakuisiksi. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Kevään juhlintaa

Kiinalaiset hautausmaat ovat hautojenlakaisupäivänä kauneimmillaan. Muovikukkien meri peittää hautakiviä Babaoshanissa Pekingin länsiosassa.

Hautausmaalla käynnin lisäksi kiinalaisilla on tapana juhlistaa päivää retkeilemällä ulkona ja lennättämällä leijoja.

Hautojenlakaisupäivänä kiinalaiset hautausmaat ovat kauneimmillaan. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Kultaiset nimet

Babaoshanin hautausmaalla ahertaa yksinäinen mies Li Jian. Hän maalaa vanhempiensa hautakiven himmentyneitä kultakirjaimia kirkkaammiksi. Li kertoo, että hän oli onnekas hautapaikan hankinnassa.

Kun vanhempien hautapaikka ostettiin vuonna 1998, se maksoi 40 000 juania eli noin 5700 euroa. Sillä rahalla hautapaikan sai 50 vuodeksi. Sen jälkeen vuokrasta on neuvoteltava uudelleen. Hautapaikat ovat kuulemma nykyisin jo todella kalliita.

Li Jian maalaa vanhempiensa haudan kultakirjaimet uudelleen. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

”Tapa osoittaa, että ikävöimme heitä”

Li Jianin vanhempien haudalla on paljon syötävää: siansorkkia, siankorvia, makkaraa ja paistettua ankkaa. Perinteisiin uskomuksiin kuuluu, että vainajat voivat nauttia herkuista tuonpuoleisessa.

"Lähinnä tämä on tapa. Tiedämme, etteivät he voi syödä, mutta tämä on tapa osoittaa, että ikävöimme heitä. Siksi toin tänne vanhempieni lempiruokia", Li kertoo.

Li Jian on tuonut haudalle vanhempiensa herkkua, siansorkkaa ja siankorvia. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Hautapaikkoja harvoille

Suurkaupungeissa hautapaikkoja on enää harvoin tarjolla. Siksi suuri osa vainajista tuhkataan ja heitä muistetaan uurnaholvissa.

Hautojenlakaisupäivän kiinankielinen nimi qingming juontuu sanoista qing (puhtaus) ja ming (kirkkaus).

Suurkaupungeissa hautapaikkoja on enää harvoin tarjolla, siksi suuri osa vainajista tuhkataan ja heitä muistetaan uurnaholvissa. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle