Hautakivi kiiltäväksi
Kiinassa vietettiin maanantaina vuosittaista hautojenlakaisupäivää eli Qingming-juhlaa, joka on kansallinen pyhäpäivä. Esi-isien haudat pestään juhlapäivänä puhtaiksi vuoden aikana kertyneestä liasta.
Pekingin kaupungin ylläpitämä Babaoshanin hautausmaa on järjestänyt vierailijoille pesuvälineet hautojen puhdistamiseksi. Osa kävijöistä voi pestä jopa 20 lähisukulaisten hautaa, sillä velvollisuudet hoidetaan myös sisarustensa ja lähisukulaisten puolesta.
Leikkirahaa ja kukkia
Haudoille tuodaan koristeeksi aitoja kukkia sekä tekokukkia. Vainajille jätetään myös rahaa käytettäväksi tuonpuoleisessa. Leikkiraha kelpaa hyvin.
Paperirahaa ja paperisia arvoesineitä voidaan myös polttaa, jolloin niiden ajatellaan siirtyvän vainajien käyttöön tuonpuoleisessa.
Hörppy vainajalle
Vainajille maistuu perinteinen kiinalainen baijiu-viina, näin ajatellaan. Viinapullo on valmiiksi korkattu edesmennyttä läheistä varten.
Haudoille asetellaan myös kauniisti kakkuja ja hedelmiä.
Kumarrus isovanhemmille
Wangien perhe kumartaa monta kertaa isovanhempiensa haudalla Babaoshanin hautausmaalla Pekingissä.
Perheen äiti Wang Ying kertoo, että hän on valmistellut sukulaisten hautakoristeita päiväkausia. "Seuraava sukupolvi tuskin enää tekee tällä tavalla", hän arvelee.
Herkkuja myös eläville
Wang Yingin pojan mielestä hautojenlakaisupäivänä hauskinta on maistaa herkkuja, joita perhe jättää haudoille.
Wangien perhe panostaa päivään. Heillä on kulunut noin 50 euroa hautojen koristeisiin. Perheen äiti osti esimerkiksi tuhat palaa kultaista paperia, joista taiteltiin koristeita haudoille. Kultaiset koristeet symboloivat rahaa.
Kevään juhlintaa
Kiinalaiset hautausmaat ovat hautojenlakaisupäivänä kauneimmillaan. Muovikukkien meri peittää hautakiviä Babaoshanissa Pekingin länsiosassa.
Hautausmaalla käynnin lisäksi kiinalaisilla on tapana juhlistaa päivää retkeilemällä ulkona ja lennättämällä leijoja.
Kultaiset nimet
Babaoshanin hautausmaalla ahertaa yksinäinen mies Li Jian. Hän maalaa vanhempiensa hautakiven himmentyneitä kultakirjaimia kirkkaammiksi. Li kertoo, että hän oli onnekas hautapaikan hankinnassa.
Kun vanhempien hautapaikka ostettiin vuonna 1998, se maksoi 40 000 juania eli noin 5700 euroa. Sillä rahalla hautapaikan sai 50 vuodeksi. Sen jälkeen vuokrasta on neuvoteltava uudelleen. Hautapaikat ovat kuulemma nykyisin jo todella kalliita.
”Tapa osoittaa, että ikävöimme heitä”
Li Jianin vanhempien haudalla on paljon syötävää: siansorkkia, siankorvia, makkaraa ja paistettua ankkaa. Perinteisiin uskomuksiin kuuluu, että vainajat voivat nauttia herkuista tuonpuoleisessa.
"Lähinnä tämä on tapa. Tiedämme, etteivät he voi syödä, mutta tämä on tapa osoittaa, että ikävöimme heitä. Siksi toin tänne vanhempieni lempiruokia", Li kertoo.
Hautapaikkoja harvoille
Suurkaupungeissa hautapaikkoja on enää harvoin tarjolla. Siksi suuri osa vainajista tuhkataan ja heitä muistetaan uurnaholvissa.
Hautojenlakaisupäivän kiinankielinen nimi qingming juontuu sanoista qing (puhtaus) ja ming (kirkkaus).