Ota puhelin mukaan heikoille jäille – "Avannosta voi soittaa itse apua paikalle"

Jäihin on hukkunut alkuvuonna paljon ihmisiä viime vuoteen verrattuna. Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton mukaan naskalien ohella myös puhelin voi pelastaa hengen.

Kotimaa
Avanto.
Matti Myller / Yle

Jäihin on pudonnut viime päivinä paljon ihmisiä ympäri maata. Jään pettämiseen on vaikea varautua etukäteen, mutta Uimaopetus- ja hengenpelastusliitto muistuttaa naskalien lisäksi kännykän tärkeydestä.

Puhelin voi jopa pelastaa hengen, ellei lähistöllä ole silminnäkijöitä. Tärkeää on myös pysyä rauhallisena.

– Puhelin kannattaa laittaa vaikkapa minigrip-pussiin, kun lähtee jäälle. Pussi kestää mulahduksen ajan vettä, ja jos puhelin toimii, avannosta voi soittaa itse apua paikalle, sanoo koulutussuunnittelija Anne Hiltunen.

Kun vedessä on jääpeite, sen lämpötila on 0–4 astetta. Älypuhelin voi hyytyä kylmässä samoin kuin sormet, mutta onnistumisen mahdollisuus on kuitenkin keväällä huomattavasti parempi kuin kovilla pakkasilla talvella.

– Nokian kapula olisi varmasti paras vaihtoehto, mutta älypuhelimellakin voi soittaa hätäpuhelun yhdellä painalluksella, Hiltunen toteaa.

Hyytymisvaara

Esimerkiksi Kotkassa veden varasta on pelastettu alkuviikon aikana kaksi henkilöä. Pelastuslaitoksen mukaan jäihin pudonnut harvemmin soittaa apua paikalle itse, mutta puhelimesta voi olla hyötyä.

– Jos puhelin säilyy toimintakuntoisena, kannattaa ilman muuta soittaa. Ihmisen toimintakyky tosin menee aika äkkiä kylmässä, arvioi palomestari Simo Norema Kymenlaakson pelastuslaitokselta.

Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton mukaan puhelin on hyvä pitää mukana myös siksi, että jäihin putoamisesta pitäisi ilmoittaa hätäkeskukseen aina. Myös silloin, kun sieltä pääsee omin avuin ylös.

Puhelin kannattaa laittaa vaikkapa minigrip-pussiin, kun lähtee jäälle.

Anne Hiltunen

– Jäihin putoaminen ei tule kenenkään tietoon, ellei siitä ilmoiteta. Joku ohikulkija voi nähdä jäljet avantoon ja hätääntyä turhaan, Anne Hiltunen toteaa.

Kuin kasa mehupillejä

Jäihin on hukkunut tänä vuonna runsaasti ihmisiä. Tiistaihin mennessä hukkuneita oli 11, kun koko viime vuonna heitä oli 16.

– Jää on nyt tosi petollinen. Se voi olla paksu, mutta rakenne on hauras ja muistuttaa kasaa mehupillejä. En suosittele jäille menemistä enää missään nimessä.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan maan pohjois- ja itäosissa on vielä paksulti jäätä, mutta etelässä ja lännessä jäillä ei kannata liikkua.

– Salmi- ja virtapaikat alkavat heikentyä myös pohjoisemmassa, joten sielläkin pitää olla tarkkana. Jään rakenne voi olla puikkoontunut ja sen rajapinnat sulaneet. Jään kantavuus on ihan erilaista kuin syksyllä, varoittaa hydrologi Johanna Korhonen.

Uimaopetus- ja hengenpelastusliitto muistuttaa, ettei jäälle kannata lähteä kauempana näkyvän pilkkijän esimerkin innoittamana.

– Pilkkijällä on usein oma reittinsä, sillä hän tuntee ja tietää jään rakenteen hyvin. Tavallinen lenkkeilijä saattaa kävellä vaaranpaikoista ja mulahtaa läpi.