SDP:n kansanedustaja Mika Kari: Yrityksiltä on hurskastelua antaa miljoona Lastensairaalalle mutta kiertää veroja kymmenillä miljoonilla euroilla

Maailmalla ei ole järjestelmää, joka läpivalaisisi tarpeeksi yritysten varojen kätkentää ja veronkiertoa, sanoo sosiaalidemokraattien kansanedustaja Mika Kari Lahdesta. Häntä huolestuttaa, että tiedot tulevat enemmän median, sattuman tai yksittäisen henkilön kautta kuin viranomaisten avulla.

politiikka
Mika Kari
Heidi Kononen / Yle

Laajamittaisen veronkierron paljastaneet niin sanotut Panaman paperit onnistuivat yllättämään myös kansanedustajan.

– Yllätyin ilmiön laajuudesta ja olen huolissani siitä, että tällaiset tiedot tulevat ilmi yksittäisen ihmisen rohkeuden, median tai jopa sattuman kautta. Se kertoo siitä, että meillä ei ole käytössä järjestelmää joka läpivalaisisi kunnolla varojen kätkentää, sanoo sosiaalidemokraattien kansanedustaja Mika Kari.

Kari sanoo kiinnittäneensä asiaan huomiota jo paljon aiemmin.

– Olen kirjoittanut, että suomalainen veronmaksaja on suomalainen hyväntekijä. On aikamoista hurskastelua yrityksiltä, jos annetaan näyttävästi miljoona vaikkapa Lastensairaalan hyväksi, mutta samaan aikaan kierretään veroja kymmenien miljoonien edestä, lataa Mika Kari.

Eri arvioiden mukaan Suomessa veroja kierretään useiden miljardien edestä. EU-komission arvioiden mukaan verokato eli laillinen verosuunnittelu ja suoranainen veronkierto koskee noin tuhatta miljardia euroa. Sekä laillinen että laiton veronkierto on saatava ehdottomasti kuriin, sanoo Mika Kari.

– Veronkierrosta pitää sanoutua irti niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Euroopan sisällä on maita, joissa varojen siirtäminen on helpompaa ja vaikka Sveitsin pankkisalaisuutta on hieman pystytty murtamaan, on se edelleen varsin mystinen, sanoo Mika Kari.

Suomessakin riittää pyykättävää

Harmaan talouden torjuntaan on pakko satsata, jos halutaan eurot yhteiseen hyvään.

– Harmaan talouden tutkinta on pitkäkestoista ja vaikeaa työtä. Nyt verottajalla on näitä asioita tutkimassa noin viisitoista ihmistä, kun samaan aikaan Ruotsissa on kaksisataa ihmistä tekemässä tätä samaa työtä. Lisää ammattilaisia tarvitaan ehdottomasti, muistuttaa kansanedustaja Mika Kari.

Kari arvioi, että tulevina viikkoina tullaan puhumaan paljon resursseista.

– Oli hyvä, että hallitus perui leikkaukset harmaan talouden torjunnasta, vaikkakin vasta opposition painostuksesta. Se oli ensimmäinen ajatukseni, kun kuulin ensi kertaa Panaman paljastuksista. Ja nämäkin ovat vasta murusia. Kierretyt verovarat kuuluu käyttää kaikkien hyväksi, ja siihen tarvitaan panostusta harmaan talouden torjuntaan, sanoo sosiaalidemokraattien kansanedustaja Mika Kari Lahdesta.