Hyppää sisältöön

15-vuotiaan Samyn unelma on toteutumassa – Lost Society soittaa maailmantähtien kanssa

Viidessä vuodessa teinipojan perustama bändi on kivunnut samoille esiintymislavoille maailmantähtien kanssa. Lost Society soittaa punk-vaikutteista thrash metallia, mutta Samuli Edelmannilla on porukalle aivan erityinen merkitys.

Kuva: Timo Hytönen / Yle

Kun suuri raskaan musiikin ystävä Samy Elbanna 15-vuotiaana perusti bändin nimeltä Lost Society, hänellä oli varsin vaatimaton tavoite: tehdä bändistä maailman isoin. Vuosi oli silloin 2010.

Onhan se ihan järjetön kunnia, että ollaan päästy jakamaan lavoja vanhojen pappojen kanssa.

Samy Elbanna

Lost Society on jo muutaman vuoden kiertänyt maailmaa isojen thrash metal -yhtyeiden kanssa. Syksyllä 2013 yhtye lämmitteli Children Of Bodomia ja joulukuussa 2015 Slayeria ja Anthraxia.

– Onhan se ihan järjetön kunnia, että ollaan päästy näin lyhyessä ajassa jakamaan lavoja vanhojen pappojen kanssa. Bändit ovat tämän genren kuninkaita, sen isommaksi ei enää pääse, Elbanna sanoo.

– Ei olisi ihan viisi vuotta sitten uskonut, että saadaan tällaisia mahdollisuuksia, yhtyeen toinen kitaristi Arttu Lesonen jatkaa.

Bändi on juuri palannut kotiin Jyväskylään viiden viikon Euroopan kiertueelta, jonka se teki yhdysvaltalaisen Exoduksen kanssa.

Aamulla uudessa kaupungissa

Vaikka kiertueilla tahti on usein rankka, Elbannan mielestä ei silti voi puhua työstä. Normaaliin keikkapäivään kuuluu herääminen iltapäivällä, tavaroiden kantaminen keikkapaikalle ja paljon odottelua.

Kuva: Timo Hytönen / Yle

– Sitten illalla vedät kolme varttia täysillä, kannat kamat pois, kävelet bussiin ja that´s it. Vaatii tietysti, että kestää stressiä ja painetta. Jokaisen pitää opetella omat kiertuerutiinit.

Lesonen puolestaan korostaa, että tärkeintä jaksamisen kannalta on malttaa nukkua.

Kun paikka vaihtuu tiheään, usein kiertuemanagerin jakama aikataulupaperi on ainoa, josta voi tarkastaa, mistä kaupungista sitä onkaaan herätty.

Periaate on silti, että jokainen huolehtii omista tavaroistaan, vaikka kavereiden perään katsotaankin.

– On se vähän sellaista broidi-meininkiä, Elbanna myöntää.

Joka päivä yhdessä

Vaikka Elbanna on bändin perustaja ja bändi henkilöityi alkuksi häneen, nykyisin se on yhtä paljon myös Arttu Lesosen, Mirko Lehtisen ja Ossi Paanasen. Myös kaikki biisit tehdään porukalla.

Moni bändi näkee vain treeneissä tai keikoilla.

Arttu Lesonen

Elbanna sanoo pitävänsä itseään hyvin onnekkaana, että hän on löytänyt samasta kaupungista rinnalleen kolme muuta, taitavaa muusikkoa. Elbannan mukaan Suomessa on metallibändejä joka niemessä ja notkossa, mutta silti hän kuvailee bändin kasaamista englanninkielisellä sanonnalla pain in the ass.

– Että löytäis samanlaisia äijiä, jotka tykkää samanlaisesta musasta ja osaa soittaa hyvin bassoa, kitaraa tai rumpuja. Mä luulen, että nappasin viimeiset sellaiset.

Arttu korostaa, että bändin sisällä kemioiden on natsattava: kenen tahansa kanssa ei voi keikkailla. Parhaiten sen voi testata sillä, viihtyykö porukan kanssa myös soittamisen ulkopuolella.

– Moni bändi näkee vain treeneissä tai keikoilla. Mutta me olemme joka päivä yhdessä, miehet kertovat.

Siisti treenikämppä

Suomessa on useita kansainvälisestikin menestyneitä metal-yhtyeitä, myös uutta sukupolvea kasvaa koko ajan. Elbannan mielestä Suomi on yksi mahtavimpia maita aloittaa bändi.

Kotikaupungista Jyväskylästä miehellä onkin hyviä muistoja, sillä alkuvuosina nuoret muusikot pitivät tiiviisti yhtä musiikkityylistä huolimatta: porukkaan kuului Elbannan mukaan metallimiesten lisäksi muun muassa punk-bändin jäseniä, folk-porukkaa ja räppäreitä.

– Kaupungin siistein paikka oli Sepän keskus, jonka kellarissa oli treenikämppiä. Se oli kaiken alkulähde, siellä oli niin hyvä meininki. Mahtavaa, että sellainen paikka oli.

Ei mitään hätää

Bändi aloittaa tänään keskiviikkona kahden kuukauden Suomen kiertueen Tampereelta. Koska Suomen keikat ovat vain viikonloppuisin, yhtye ehtii piipahtaa huhtikuun lopulla Japanissa ja toukokuussa Venäjällä. Ja sitten ovatkin vuorossa festivaalikeikat.

Kotikaupungissa vedetään aina parhaat keikat ikinä.

Samy Elbanna

Lesosen mukaan Saksassa jengi riehuu keikoilla ihan kunnolla ja Japanissa meininki on ihan fanaattista.

– Mutta silti Suomessakin on hyvä vetää, täällä on ihan oma meininkinsä. Meillä on hyvät fanit, osa kiertää meidän perässä kaupungista toiseen. Mutta kun me ollaan Jyväskylästä, niin kotikaupungissa vedetään aina parhaat keikat ikinä, miehet tuumaavat.

Entä vielä se Samuli Edelmann? Miesten mukaan Edelmannin Ei mitään hätää -biisillä on bändille ihan erityinen merkitys. Sitä kuunnellaan aina matkalla keikalle, backstagella ennen lavalle nousemista ja keikan jälkeen.

– Se tuo lohtua, jos on ollut vaikea päivä. Tai vaikka on ollut hyvä päivä, Samy kertoo.

Samy Elbannaa ja Arttu Lesosta haastatteli Minna Matintupa.