Hyppää sisältöön

Posio ulkoistaa sote-palvelunsa – toiveena miljoonien säästöt ja palvelujen säilyminen

Posion kunta ulkoistaa sosiaali- ja terveyspalvelunsa. Sen myötä noin 130 työntekijää siirtyy kunnalta Coronaria-yhtiön palvelukseen. Kunta hyväksyi lopullisen palvelusopimuksen Coronarian kanssa maanantaina.

Posiolaisten terveyskeskuspalvelut siirtyvät pian Coronarialle. Kuva: Marjut Suomi / Yle

– Lopullisessa palvelusopimuksessa on muun muassa tehty lisäys, jolla turvataan kolmen seuraavan vuoden aikana eläkkeelle jäävien työntekijöiden lisäeläkkeet ja henkilökohtainen eläkeikä, Posion vt. kunnanjohtaja Heli Knutars sanoo.

Lisäksi sopimukseen on lisätty kohta, jonka mukaan kunta voi purkaa ulkoistuksen puolen vuoden irtisanomisajalla, mikäli asia palaa hallinto-oikeudesta takaisin kunnanvaltuuston päätettäväksi.

Posion kunnanvaltuusto päätti viime joulukuussa ulkoistaa kunnan sote-palvelut. Ulkoistusta perusteltiin sillä, että posiolaisten lähipalvelut turvataan ja rahaa säästyisi. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen. Neljä kunnanvaltuutettua ja yksi varavaltuutettu valittivat päätöksestä Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen vedoten muotovirheisiin. Valituksen käsittely on yhä kesken hallinto-oikeudessa.

– On mahdollista, että menee vuosi ennen kuin ratkaisu tulee.

Kahden miljoonan säästöt vuodessa

Tästä huolimatta kunta aikoo siirtää sote-palvelunsa tarjouskilpailun voittaneelle Coronarialle 1. kesäkuuta. Kunta maksaa Coronarialle palveluista 17,5 miljonaa euroa vuodessa ensimmäiset kolme vuotta. Hinta nousee kaksi prosenttia neljäntenä vuonna ja viidennestä vuodesta lähtien hinta sidotaan indeksiin.

– Viime vuosina sote-menomme ovat nousseet keskimäärin noin neljä prosenttia vuodessa. Olemme arvioineet, että voimme säästää ulkoistamisella noin kaksi miljoonaa euroa vuodessa, Knutars sanoo.

Noin kolmasosa Posion kunnan työntekijöistä siirtyy Coronarian palvelukseen vanhoina työntekijöinä.

– Heidän työehtonsa jatkuvat nykyisellään nykyisen työehtosopimuskauden loppuun eli tammikuun loppuun 2017 saakka. Sen jälkeen he siirtyvät yksityisen puolen työehtosopimukseen.

Yksityisellä muun muassa lomat lasketaan eri tavalla kuin julkisella puolella. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että yksityisellä sote-puolen työntekijällä on vähemmän lomaa kuin julkisen puolen työntekijällä.

Vähemmän potilaita keskussairaalaan

Miten Coronaria tekee posiolaisten sote-palvelujen tuottamisesta kannattavaa liiketoimintaa?

– Sitä pitää kysyä tarkemmin Coronarialta. Yhtiö on kertonut, että se aikoo vähentää ostopalvelujen käyttämistä. Eli käytännössä harkitaan nykyistä tarkemmin posiolaisten lähettämistä jonottamaan Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle. Coronarialla on omia yksityislääkäreitä Kuusamossa, joka on Rovaniemeä lähempänä ja jonotkin voivat olla lyhyempiä kuin Lapin keskussairaalassa. Lisäksi Coronaria on aikonut tehdä terveyskeskuksesta mahdollisimman tehokkaan ja panostaa myös ennaltaehkäisyyn, Knutars listaa.

Posio on ensimmäinen Lapin kunta, joka ulkoistaa sote-palvelunsa. Tervola on seuraamassa perässä. Muualla maassa on useita kuntia, jotka ovat joko ulkoistaneet tai ulkoistamassa sote-palvelujaan, kuten muun muassa Tohmajärvi, Rantasalmi, Siikalatva, Jämsä, Rääkkylä ja Puolanka.