"Suklaanhimo alkaa helpottaa vartissa" – Tunnesyöminen on erityisesti kilttien ihmisten ongelma

Tunnesyömisellä pyritään tukahduttamaan epämiellyttäviä tunteita. Tunnesyömisestä kärsivät useammin naiset kuin miehet.

terveys
Kuvassa kaupan karkkihylly, jossa näkyy suklaata ja karkkipusseja.
Jarmo Nuotio / Yle

Vaikka käytännössä jokainen meistä syö jollain tavoin tunteella ja tunteiden takia, voidaan ongelmaherkät ihmiset tunnistaa, sanoo psykoterapeutti Arja Puhakka Kajaanin Terveystalosta.

– Nainen on miestä herkemmin tunnesyöjä. Mies purkaa stressinsä ja paineensa alkoholiin. Yleensä tunnesyöjät ovat ihmisiä, jotka ovat unohtaneet omat tarpeensa. Liika kiltteys ja miellyttäminen johtavat kiukkuun, ja kiukku purkautuu helposti ylensyöntinä, sanoo Puhakka.

Vaikka tunteet voimistuvat, ne myös laantuvat kuten mieliteotkin.

Arja Puhakka

Käytännössä tunnesyöjä voi syödä mitä vain mihin tahansa tunteeseen. Yhteistä on, että ahmimisesta syntyy hyvin helposti noidankehä.

– Ihminen ahmii yleensä hiilihydraattipitoisia ruokia, eli karkkia, pizzaa, jäätelöä ja suklaata ja se karkaa hyvin useasti käsistä. Sen jälkeen tulevat katumus, syyllisyys, masennus ja itseinho. Tätä paikataan sitten syömällä lisää.

Parantuminen vaatii töitä

Tunnesyöminen on ongelmana vaikea, koska se voi kehittyä vuosikausia.

– Ahmimalla voidaan peittää ja tukahduttaa yksittäisiä tunteita tai nippua erilaisia tunteita. Malli voi olla opittu jo lapsena, joten irtipääsy voi olla hyvin vaikeaa, Puhakka kertoo.

Tunnesyönnin tunnistaa yleensä ensin syöjä itse.

– Ahmiminen tapahtuu yleensä salaa muilta. Päivällä saatetaan olla kokonaan syömättä, ja illalla syönti karkaa sitten käsistä. Avaimet ovat siis pitkälti syöjällä, mutta tervehtyminen voi olla vaikeaa ilman apua.

Psykoterapeutti Arja Puhakka istuu tietokoneensa ääressä.
Psykoterapeutti Arja Puhakan mukaan tunnesyömisen malli on voitu oppia jo lapsena.Niko Mannonen / Yle

Tie terveempään syömiseen alkaa, kun tunnistaa tunteet, joiden kohdalla syömisen himo iskee. Jos on kyse vaikkapa hankalasta ihmissuhteesta, kannattaa pohtia, pitäisikö ongelmat selvittää vaikka puhumalla.

– Kannattaa muistaa, että kun tunteet tulevat päälle, pitäisi olla kärsivällinen ja uskaltaa ottaa ne vastaan. Vaikka tunteet voimistuvat, ne myös laantuvat kuten mieliteotkin. Esimerkiksi suklaanhimo alkaa helpottaa vartissa, toteaa Puhakka.