Myös Marine Le Penin lähipiiriin kuuluvien nimet löytyvät Panaman papereista

Kansallisen rintaman viestinnästä vastaavan Riwal-yhtiön johtaja, Le Penin ystävä Frédéric Chatillon järjesteli yli kolmesataatuhatta euroa veroparatiiseihin.

Ulkomaat
Marine Le Pen puhujakorokkeella ja kolme Ranskan lippua
Kansallisen rintaman Marine Le Pen pitämässä puhetta sen jälkeen, kun kuuli puolueensa äänisaaliista.Epa / Yoan Valat

Panamasta vuodetut asiakirjat puraisevat myös Marine Le Peniä. Ranskalaista äärioikeistopuoluetta Kansallista rintamaa johtava Le Pen on vuosien varrella useaan otteeseen todennut, kuinka maailmanlaajuiset rahoitusmarkkinat pelaavat vastoin yleistä hyötyä epäreiluin säännöin.

Le Penin lähipiiriin kuuluvat liikemies Frédéric Chatillon ja tilintarkastaja Nicolas Crochet ovat kuitenkin hyödyntäneet juuri näitä epäreiluja sääntöjä, ranskalaislehti Le Monde kertoi tiistaina (siirryt toiseen palveluun). Paljastus on osa panamalaisesta veroparatiisipalveluja tarjoavasta yhtiöstä vuodettua tietovyyhtiä.

Nyt sekä Chatillonin että Crochetin osuutta Kansallisen rintaman vaalikampanjoiden rahoitukseen tutkitaan. Chatillonin johtama yhtiö Riwal on vuodesta 2012 vastannut Kansallisen rintaman vaalikampanjoiden viestinnästä.

Pian vuoden 2012 presidentinvaalien jälkeen Chatillon järjesti Crocherin avustuksella 316 000 euron tilinsiirron Riwalilta ulkomaille. Le Monden mukaan rahat piilotettiin viranomaisilta Hongkongiin, Singaporeen, Neitsytsaarille ja Panamaan.

Frédéric Chatillon kommentoi maanantaina järjestelyn olleen täysin laillinen.

Väkivaltaisen äärioikeistolaisen opiskelijaryhmän Groupe union défensen (GUD) entinen johtaja Chatillon ja Le Pen ovat tunteneet toisensa 1990-luvun alusta.

Todellinen syypää "villi globalisaatio"

Marine Le Pen ei ole toistaiseksi kommentoinut paljastuksia, mutta hän jakoi Twitter-tilillään maanantaina Kansallisen rintaman tietovuotoa kommentoivan tiedotteen (siirryt toiseen palveluun).

Tiedotteen mukaan Panaman papereiden "todellinen syyllinen" on "villi globalisaatio" eivätkä väitetyt "paljastukset" tarjoa mitään uutta.

Puolueen varapuheenjohtaja Florian Philippot sen sijaan kommentoi Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), ettei Le Monden artikkeli todista yhteyttä Marine Le Peniin.

Nähtäväksi jää, kuinka paljastukset vaikuttavat Ranskan presidentiksi ensi keväänä pyrkivän Le Penin suosioon.

Panaman papereiden listalta löytyy myös ranskalaispoliitikko Jérôme Cahuzac. Tämä tuskin on Ranskassa suuri yllätys, sillä Cahuzac joutui eroamaan veropetoksen takia muutama vuosi sitten sekä sosialistipuolueesta että tehtävistään budjetista vastaavana ministerinä.