Maailman suurin lastenkirjapalkinto yhdysvaltalaiselle Meg Rosoffille

Astrid Lindgrenin muistopalkinnon on voittanut Meg Rosoff. Palkintoraadin mukaan Lontoossa asuvan yhdysvaltalaisen nuortenkirjat puhuttelevat sekä älyä että tunnetta ja koskettavat jokaista lukijaa. Maailman suurimman lastenkirjapalkinnon voittaja julkistettiin tiistaina Ruotsin kansalliskirjastossa.

kulttuuri
Meg Rosoff
Meg RosoffRex Features / AOP

Palkinnon perusteissa kuvaillaan Rosoffin tarinoita urheiksi, humoristisiksi ja ainutlaatuisiksi. Kirjat käsittelevät usein identiteettiä, seksuaalisuutta ja tarkoituksen etsintää kummallisessa maailmassa. Hahmot kohtaavat lähes ylitsepääsemättömiä vaikeuksia lapsuuden ja aikuisuuden välimaastossa ja he ajautuvat vastentahtoisesti kaoottisiin tilanteisiin.

Palkintoraati kiittelee Rosoffia siitä, että tämä on Astrid Lindgrenin tavoin täysin nuorten puolella ja loputtoman lojaali heille. Kirjailijan kieltä kuvaillaan eloisaksi ja konkreettiseksi. Synkkien sävyjen ja huumorin yhdistäminen tekee Rosoffin kirjoista raadin mukaan tyylillisesti merstariteoksia.

Rosoffin seitsemästä nuortenromaanista tunnetuin on esikoisteos, tulevaisuuden maailmansotaan sijoittuva dystopia How I live Now. _Menestyskirjasta on tehty myös elokuva. Suomeksi kirja on julkaistu nimellä _Poikkeustila.

Nuortenkirjojen lisäksi Rosoff on tehnyt useita kuvakirjoja ja yhden aikuisille tarkoitetun romaanin. Lukuisia palkintoja keränneen kirjailijan teoksia on käännetty yli 20 kielelle.

Alunperin kuvanveistäjäksi opiskellut 59-vuotias Rosoff työskenteli vuosien ajan mainosalalla. Rosoff aloitti kirjallisen uransa vasta vuonna 2004, kun hänen pikkusiskonsa kuoli rintasyöpään.

Astrid Lindgren muistopalkinnon saajaksi oli ehdolla tänä vuonna 215 kirjailijaa, kuvittajaa tai järjestöä 59 maasta. Ruotsin hallituksen perustama palkinto on arvoltaan viisi miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 540 000 euroa. Voittajan valitsee 12-henkinen asiantuntijaraati. Ensimmäisen kerran palkinto jaettiin vuonna 2002.

Viime vuonna palkinnon sai eteläafrikkalainen järjestö PRAESA, joka tähtää lasten lukuilon lisäämiseen ja omalla äidinkielellä lukemiseen.

Kansainvälisen Astrid Lindgrenin muistopalkinnon lisäksi Ruotsissa jaetaan joka vuosi Astrid Lindgren -palkinto ruotsalaiselle lasten- tai nuortenkirjoja kirjoittaneelle kirjailijalle.