Siivouksen laiminlyönnin tulos: Invahissi viikon ulosteessa ja virtsassa

Kuulo- ja näkövammainen, ulvilalainen Saini Lepistö on pöyristynyt Porin rautatieaseman invahissin siivosta. Hän soitti VR:lle hissin siivoamisesta jo viikko sitten. Laiturialueiden ja hissin huollosta vastaa Liikennevirasto.

hissit
Kuulo- ja näkövammainen Saini Lepistö astumassa Porin rautatieaseman invahissiin.
Yle / Mari Kahila

Aamujunalla Helsinkiin matkaava Saini Lepistö ei olisi halunnut nousta Porin rautatieasemalla hissiin lainkaan. Invahissin ovien avautuessa haju oli järkyttävä.

– Siellä haisi ihmisen virtsa ja uloste. Onneksi minulla oli avustaja mukana. Hän pystyi sanomaan, missä kohtaa hissiä oli turvallista seistä, Ulvilan vammaisneuvoston puheenjohtajana toimiva Lepistö kertoo.

Junareissun jälkeen kuulo- ja näkövammainen Lepistö soitti hissin ruokottomasta kunnosta VR:n lipunmyyntiin, josta asia luvattiin viedä eteenpäin. Viikko tämän jälkeen hissi oli edelleen yhtä huonossa kunnossa.

– Kyllä tämä järkyttää. Vammaiset kuitenkin tarvitsevat hissiä päivittäin. Kai tämä siivous sentään jollekin kuuluu, Lepistö ihmettelee.

"Kyse aivan selvästä laiminlyönnistä"

Laiturialueen sekä hissin huollosta ja siivouksesta vastaa Liikennevirasto. Porin rautatieaseman hissin siivo järkytti myös Länsi-Suomen aluevastaava Heikki Virtasen.

– Kyse on aivan selvästä laiminlyönnistä. On sovittu, että hissi siivotaan kolmesti viikossa. Kunnossapitäjä Destia Rail antaa nyt välittömästi pyyhkeitä aliurakoitsijalleen, Virtanen sanoo.

Liikenneviraston rataisännöitsijä kävi eilen Porissa kuvaamassa hissin ja hissi siivottiin. Sotkuja on tavattu toki aiemmin muillakin vähemmän liikennöidyillä asemilla.

– Itse asiassa päätimme tänään, että länsisuomalaisilla asemilla hissien aukioloaikoja muutetaan. Jatkossa hissit ovat käytettävissä vain junien kulkiessa, aluevastaava Heikki Virtanen kertoo.