1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kampukset

Puistoista saa poimia omenoita – suomalaiset eivät kuitenkaan tohdi

Julkisilla alueilla kasvatettavat hedelmät, marjat ja kasvit kuuluvat periaatteessa jokamiehen oikeuden piiriin. Silti esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella luumut meinaavat jäädä puuhun, eikä muutakaan satoa oikein rohjeta hyödyntää.

kampukset
Botanian ylipuutarhuri Yrjö Vähäkallio ja yliopiston opiskelija Tuomas Järvenpää tutkivat kasvinsiemeniä.
Siru Päivinen / Yle

Kaupunkiviljely, johon yliopistojen kampusviljelykin lukeutuu, kasvattaa hiljakseen suosiotaan. Joensuussa kampusviljelyä on harjoiteltu reilut kolme vuotta ja satoakin on alkanut hiljalleen kertyä.

– Joensuun kampukselle viljelykerho perustettiin 2012. Tavoitteena oli saada hyötykasveja viljelykseen kampusalueelle. Samalla kampusalue tulee tutuksi ja tavallaan enemmän omaksi, opiskelijat tutustuvat toisiinsa ja saavat samalla uusia taitoja, kertoo mukana viljelypuuhissa oleva Tuomas Järvenpää.

Joensuun kampuksella viljelyksessä on kolme eri paikkaa. Niissä viljellään monivuotisia hyötykasveja, kuten omenapuita ja marjapensaita, sekä kasvimaalla muita tavallisia hyötykasveja.

– Tärkeää on myös se, että yliopistoalueella mullan kanssa myllätessä tuntee jotenkin ottavansa paikkaa haltuunsa, ja voivansa vaikuttaa asioihin. Viljely on aktiivista toimintaa, Järvenpää pohtii.

Saakohan näitä ottaa?

Kampus- ja kaupunkiviljely on kohdannut positiivisen ongelman. Satoa ei meinata rohjeta hyödyntää.

Uskon, että sato alkaa käydä kaupaksi, kun ihmiset saavat tiedon siitä, että luumujen, omppujen, herukoiden ja muunkin kypsyvän ottaminen on aivan luvallista.

Tuomas Järvenpää

– Tokihan me sadon kasvattajat sen viimeistään korjaamme talteen, mutta kampusviljelyn anti on kyllä tarkoitettu aivan kaikkien iloksi. Uskon, että sato alkaa käydä kaupaksi, kun ihmiset saavat tiedon siitä, että luumujen, omppujen, herukoiden ja muunkin kypsyvän ottaminen on aivan luvallista, Järvenpää sanoo.

Botanian kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Yrjö Vähäkallio vahvistaa, että julkisilla puistoalueilla kasvavien hedelmäpuiden sato kuuluu jokamiehenoikeuksien piiriin, sijaitsipa sadontuottaja yliopistokampuksella tai keskellä kaupunkia.

Kampusviljelyä on muillakin yliopistoalueilla, mutta pysyviä puita ja pensaita löytyy harvemmalta kampukselta. Erilaiset laariviljelmät ja pienet kasvimaat ovat yleistymässä, mutta pysyvämpiä istutuksia ei ole Tuomas Järvenpään tietoon muilta kampuksilta kantautunut.

Lue seuraavaksi