Etelän maanviljelijät kiittelelevät uutta vientisatamaa – säästää sekä aikaa että rahaa

Viljan vienti Inkoon satamasta on avannut uudet markkinat Etelä-Suomen maanviljelijöille. Esimerkiksi lohjalaisen Jorma Ikävalkon kotitilan kaikki vilja menee sataman kautta maailmalle. Uusi vientireitti säästää sekä maanviljelijöiden aikaa että rahaa.

Kotimaa
Jorma Ikävalkon kotitilalla Lohjalla viljellään muun muassa rapsia.
Yle

Sata hehtaaria erilaisia viljoja sekä 30 hehtaaria rapsia. Jorma Ikävalkon kotitilalla riittää tekemistä, kun viljelykausi käynnistyy. Vielä toistaiseksi tehdään kuitenkin lähinnä koneiden huoltotöitä. Pitkään alhaisena pysynyt viljan hinta kismittää viljelijöitä, mutta Inkoon vientisatama on avannut uudet markkinat läntisellä Uudellamaalla ja koko Etelä-Suomessa.

– Kyllä sillä merkittävä vaikutus on ollut. Viime syksynäkin ohran hinta oli paras siellä ja sitten jää nuo pitkät rahtimatkat pois. Tavaran voi lisäksi viedä omalla kalustolla, kun se on niin lähellä, Ikävalko luettelee.

Aikaisemmin Ikävalkojen viljaa on viety Naantaliin ja Turkuun. Säästö kuljetuskustannuksissa on jopa kymmenen euroa tonnilta.

MTK toivoo lisää vientikapasiteettia

Myös Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitossa on havaittu Inkoon uuden viljasataman positiivinen vaikutus. MTK:n toiminnanjohtaja Jaakko Holsti toivoo vielä lisää vientikanavia viljalle.

– Kaikki viljan vientisatamat ovat äärimmäisen tärkeitä. Pitäisi saada jopa lisää vientikapasiteettia, koska käsittääkseni esimerkiksi Kotkassa ja Loviisassa on viljavarastot täynnä. Täytyy muistaa, että Suomessa on noin 20 prosentin ylituotanto viljasta ja kaikki toimenpiteet, joilla sitä saadaan vietyä maailmalle ja viljelijät saavat euronsa, ovat erittäin tervetulleita.

Kevätkylvöt käyntiin vappuun mennessä

Samaan aikaan, kun osa Suomen viljelijöistä pohtii peltojen jättämistä kesannolle, Ikävalko uskaltaa luottaa ainakin vehnän ja ohran kysyntään.

– Sataman kautta on hyvät markkinat. Kun vehnä ja ohra tekevät sitä kautta kauppansa, niin ei ainakaan tarvitse jarrutella niiden viljelemistä.

Tämänhetkisen arvion mukaan Ikävalkon tilalla päästään kylvötöihin huhtikuun viimeisellä viikolla.