1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

SAK:n ekonomisti: Hallituksen leikkauslinja on brutaali

Hallituksen kehysriihipäätökset infrahankkeista ja etuuksien leikkaamisesta eivät yllättäneet. Näin analysoivat Aalto-yliopiston entinen työelämäprofessori Sixten Korkman ja SAK:n ekonomisti Joonas Rahkola tiistain A-studiossa.

Kotimaan uutiset
Sixten Korkman ja Joonas Rahkola
Sixten Korkman ja Joonas RahkolaYle

Hallituksen kehysriihessä sopimista leikkauksista karkeasti ottaen puolet kohdistuu suoraan sosiaalietuuksiin, palveluihin tai asiakasmaksujen korotuksiin.

–Kyllä minä sitä aika brutaalina linjana pidän, sanoo sosiaaliturvaan erikoistunut SAK:n ekonomisti Joonas Rahkola.

Aalto-yliopiston entisen työelämäprofessorin Sixten Korkmanin mielestä hyviä leikkauskohteita ei ole. Menoista riippuvaisia ovat erityisesti heikoimmassa osassa olevat, jos ei haluta leikata esimerkiksi poliisien määrärahoista tai koulutuksesta.

Kumpikin asiantuntija oli sitä mieltä, että kehysriihen päätökset vastasivat hallitusohjelmassa sovittua linjaa.

–Siitä lipsuminen olisi aiheuttanut uskottavuusongelmia ja pulmia, jotka nyt vältettiin sillä, että pidettiin tästä kiinni. Se on kuitenkin eräänlainen finanssipoliittisen kurinalaisuuden ankkuri, joka on puutteistaan huolimatta toiminut kohtuullisen hyvin menneinä vuosina, Korkman toteaa.

Korkmanin mielestä kehysriihi oli hyvä saada pakettiin, mutta hänestä kilpailukykysopimus on kehysriiheä merkittävämpi.

–Se on jo vaikuttanut myönteisesti pienten yritysten odotuksiin ja luottamukseen.

Korkman: Yritystuet leikkauslistalle

Korkmanin mielestä hallituksen säästölistasta puuttui yksi tärkeä kohta, elinkeinoelämän tuet. Hänestä hallitus toisensa jälkeen lisää erilaisia yritystukia ja kuvittelee tällä tavoin luovansa työllisyyttä ja yrittäjyyttä.

–Niiden merkitys on kovin rajallinen. Siellä on paljon sellaista, joka suorastaan estää talouden tehokkuuden, Korkman sanoo.

Emeritusprofessorin mielestä tuet on jätetty rauhaan lähinnä aluepoliittisista syistä.

Kehysriihessä on mukana yrittäjyys- ja työllisyyspaketit, mutta Korkmanin mukaan niiden merkitys on työllisyyden kannalta hyvin pieni. SAK:n Rahkolankaan odotukset eivät ole korkealla.

–Suurin ongelma meillä taloudessa on työttömyys ja nopeasti kasvava pitkäaikaistyöttömyys. Se uhkaa kasvua tulevaisuudessa, Rahkola sanoo.

Infrahankkeet hyviä

Talousasiantuntijat pitivät hallituksen esittämiä infrahankkeita odotettuina ja hyvinä. Rahkolan mielestä infrahankkeilla saadaan helpotusta muun muassa pääkaupunkiseudun asuntopulaan. Hallitus päätti investoida muun muassa pääkaupunkiseudun Raide-Jokeriin, Tampereen ratikkaan sekä Turun ja Helsingin välisen nopeaan junayhteyteen.

–Se on tehokasta julkisten varojen käyttöä. Näitä pidän viisaana rahankäyttönä, SAK:n Rahkola toteaa.