1. yle.fi
  2. Uutiset

Timo valmistuu vankilassa koneistajaksi – ”Aika äkkiä lähtee vanhaan malliin, jos ei ole tekemistä”

Avovankila tarjoaa vangeille mahdollisuuden opiskeluun ja puitteet omatoimiseen elämiseen. Uuden alan opettelu tuo arkeen mielekästä tekemistä ja helpottaa siviilielämään palaamista vankeustuomion jälkeen.

Kotimaan uutiset

Vankeustuomiotaan Vilppulan vankilassa suorittava Timo Vuorinen valmistuu toukokuussa koneistajaksi. Aiemmin siviilissä leipuri-kondiittorina työskennellyt mies päätyi opiskelemaan uuden ammatin, kun suljettu vankila jäi taakse. Ajatuksena oli hyödyntää vankeusaika.

– Kuluukin tämä lusiminen paremmin, kun on jotain tekemistä, toteaa Vuorinen.

Hän ei kuitenkaan odottanut liikoja vankilan koulutustarjonnalta.

– En olisi uskonut, että vankilassa on tällainen halli. Odotin lähinnä jotain pikkupuuhastelua, että hitsataan pellinpalasta toiseen ja ihastellaan sitä. Tämä onkin ihan toisenlaista.

”Ettei rupeaisi höhläilemään”

Kun vapaus koittaa toukokuussa 2017, tuoreella koneistajalla voi olla tutkinnon lisäksi takataskussa oman alansa työkokemusta. Siviilitöihin Vuorisella on mahdollisuus koevapauden aikana vuoden lopussa.

Tavoitteita on myös tuomion jälkeiselle ajalle.

– Yritän löytää töitä ja pysyä poissa vanhasta elämästä, ettei rupeaisi höhläilemään mitään. En ole suunnitellut toista kertaa tulevani tänne. Jos töitä vaan löytyy, sitä ongelmaa ei olekaan.

Vuorinen uskoo, että ammatin harjoittaminen pitää arjessa kiinni.

– Aika äkkiä lähtee vanhaan malliin, jos ei ole mitään tekemistä ja aika käy pitkäksi. Sitten käy jotain hullua.

Vilppulan vankilan rakennus
Vilppulan vankilassa ei ole muureja.Marko Melto / Yle

Katse siviiliin päin

Muurittomassa avovankilassa noudatetaan samoja sääntöjä ja asetuksia kuin suljetussa vankilassa, mutta muuten ilmapiiri on sallivampi. Vilppulan vankilan vanginvartija Sami Halme kuvailee avovankilaa liukumaksi vapauteen.

– Avovankilassa vanki toimii omatoimisemmin, katse siviiliin päin. Suljetussa vankilassa arki on ohjatumpaa.

Molemmat vankeusmuodot kokenut Vuorinen löytää laitoksista lisää eroavaisuuksia.

– Ne ovat ihan eri maailma. Suljetulla ovet olivat kiinni 23 tuntia vuorokaudesta. Täällä on kuitenkin vapaus mennä ja harrastaa, mitä nyt kukin haluaa.

Lue seuraavaksi