Remedyn vuosikausia hioma Quantum Break julkaistaan tänään: "Suurin peli, mitä Suomessa on ikinä tehty"

Kunnianhimoinen peliä ja tv-sarjaa yhdistelevä Quantum Break on poikkeuksellisen iso pelijulkaisu pohjoismaisessa mittakaavassa. Jatkossa suomalainen Remedy haluaa tehdä pelejään nopeammalla tahdilla.

Kotimaa
Quantum Break
Quantum Break -pelin päähenkilö Jack Joyce omaa erikoiskykyjä, joilla pystyy taistelun tuoksinnassa pysäyttämään ajan. Remedy Entertainment

Quantum Breakin tekeminen on ollut yhdelle suomalaisen pelialan lippulaivastudioista iso urakka. Ainakin neljän vuoden aktiivisen pelinkehityksen jälkeen peliä ja tv-sarjaa rohkeasti yhdistelevä Quantum Break on tänään vihdoin saatu kauppojen hyllyille.

Remedyn PR-päällikkö Thomas Puha myöntää, että matkan varrella on ollut paljon haasteita.

Taiteilijoina voisimme hinkata tätä tietysti loputtomiin, mutta jossain vaiheessa peli on pakko julkaista.

Thomas Puha, PR-päällikkö, Remedy

– Pelien tekeminen on todella vaikeaa. Aina haluaisi kehittämiseen enemmän aikaa. Taiteilijoina voisimme hinkata tätä tietysti loputtomiin, mutta jossain vaiheessa peli on pakko julkaista. Olemme lopputulokseen totta kai tyytyväisiä.

Myös pelaajilta saatu palaute Quantum Breakista on Puhan mukaan ollut pääsääntöisesti hyvää. Pelin saamat arvostelut ovat vaihdelleet kehuista kritiikkiin, mutta päällisin puolin arviot ovat olleet myönteisiä. Erityisen mielissään Puha on siitä, että tv-sarjan sisällyttäminen pelin kerrontaan on miellyttänyt useita.

– Tässä yhdistämisessä ei ole peleissä oikein aiemmin onnistuttu.

Isoin Suomessa tehty viihdetuotanto

Quantum Breakin on uumoiltu olevan kallein Suomessa koskaan tehty viihdetuotanto. Pelin lopullinen budjetti on liikesalaisuus, mutta kehittämiseen on arvioitu menneen kymmeniä miljoonia euroja.

Quantum Break.
Olennainen osa Quantum Breakiä on pelin tarinaa edistävä tv-sarja, jossa näyttelee Hollywoodista tuttuja näyttelijöitä. Microsoft

Remedyn Puhan mukaan ulkomaista tuotantoapua Quantum Breakiin saatiin tv-sarjan osalta, mutta varsinainen peli on tehty kokonaan Suomessa 130 ihmisen voimin. Suoranaisia viittauksia Suomeen tai suomalaisuuteen pelistä ei Puhan mukaan kuitenkaan juuri löydy.

– Kyllä siellä pelissä suomalaista huumoria on ja remedymäisyys toki näkyy. Olemme alusta lähtien tehneet tuotteita kansainvälisille markkinoille, mutta se tietynlainen itseironia ja tekninen osaaminen ovat sitä, mikä kumpuaa suomalaisuutta. Emme kuitenkaan eritoten tuo sitä esille, Puha maalailee.

Merkkipaalu suomalaiselle pelialalle

Quantum Breakin julkaisu on tärkeä merkkipaalu Remedyn lisäksi myös koko kotimaiselle pelialalle. Suomalaisen pelialan kattojärjestö Neogamesin johtajan KooPee Hiltusen mukaan vastaavan kokoluokan AAA-pelejä tekeviä studioita ei Remedyn lisäksi Suomessa ole muita.

Suomessa tehdään muutakin kuin erittäin hyviä mobiilipelejä.

KooPee Hiltunen, johtaja, Neogames ry

– Tämä on suurin peli, mitä Suomessa on ikinä tehty. Quantum Break on merkittävästi suurempi kuin Remedyn edellinen peli Alan Wake. Quantum Break on poikkeuksellisen suuri ja merkittävä tuote pohjoismaisessakin mittakaavassa, Hiltunen arvioi.

Hiltusen mukaan vastaava peli olisi mille tahansa pelistudiolle merkittävä satsaus. Pelin menestyminen onkin Hiltusen mielestä monessa suhteessa tärkeää Remedylle.

– Totta kai se on tärkeää myös Suomen pelialalle. Remedy on konsolipuolella Suomen pelialan lippulaiva ja hyvä osoitus siitä, Suomessa tehdään muutakin kuin erittäin hyviä mobiilipelejä, hän summaa.

Seuraavat pelit nopeammin valmiiksi

Remedy ei aio jäädä Quantum Breakin valmistumisen myötä lepäämään laakereilleen, vaan seuraavat projekit ovat Thomas Puhan mukaan jo suunnittelupöydällä.

– Yleensä, kun iso peliprojekti valmistuu, niin pelitalot potkivat työntekijöitään pihalle. Meillä on sen sijaan iso rekrytointi menossa ja palkkaamme lisää väkeä ja teemme jo seuraavia projekteja, Puha avaa.

Quantum Break.
Quantum Breakissa pääosaa esittää X-Men-elokuvista tunnettu näyttelijä Shawn Ashmore.Microsoft

Tarkempaa tietoa tulevista Remedyn peleistä Puha ei paljasta, mutta hänen mukaansa ideoita pelitalossa kuitenkin riittää. Tavoitteena on myös jatkossa tehdä korkeimman luokan julkaisuja eli AAA-pelejä, mutta mobiilipelejä tai muita ladattavia pelejäkään Puha ei sulje pois laskuista.

– Nyt kun teimme noin neljä vuotta vain tätä yhtä projektia, niin kovasti haluaisimme, että jatkossa pystymme tekemään pelejä nopeammin valmiiksi, Puha päättää.

Remedy esittelee peliään suoratoistona Twitch-palvelussa (siirryt toiseen palveluun) klo 20 alkaen.