1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tv-lähetykset kokonaan teräväpiirtoa vuonna 2020

Normaalilaatuiset antenni-tv-lähetykset päättyvät neljän vuoden kuluttua, koska tv-kanavat ja lähetyksiä jakavat operaattorit haluavat aikaistaa niin sanottua hd-siirtymää. Iso osa antenni-tv:n katsojista joutuu uusimaan tv:n tai boksin.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Useat tv-kanavat, kuten Ylen kanavat, lähetetään antenniverkossa tällä hetkellä sekä teräväpiirtona (hd) että normaalitarkkuudella (sd). Näin palvellaan erilaiset laitteet omistavia katsojia.

Suomalaiset kuitenkin vaihtavat sd-laitteista hd-kykyisiin digivastaanottimiin sitä mukaa, kun virittimen tai tv:n uusiminen on ajankohtaista.

Kotimainen televisioala onkin päätynyt luopumaan antenniverkon sd-lähetyksistä kokonaan. Määräpäiväksi on asetettu 31.3.2020.

Ylen hallintoneuvoston kansanedustajat hyväksyivät suunnitelman Yleisradion osalta tiistaina.

Siirtymävuosi oli aiemmissa kaavailuissa 2026, mutta Viestintäviraston arviot osoittavat, että muutenkin uusiutuvat kodin laitteet vaihtuvat tarpeeksi vuoteen 2020 mennessä.

Hd-siirtymä ei koske vain Suomea: television tuotanto- ja lähetysteknologia on vaihtumassa maailmanlaajuisesti.

Maksu-tv hd:ksi jo varhemminkin?

Antenniverkon katsojista oikeanlainen Antenna Ready HD -viritin on noin kolmanneksella. Vaikka valmius hd-lähetysten katseluun olisi olemassa, moni kuluttaja ei ole asiasta tietoinen.

Viestintäviraston arvion mukaan hd-siirtymä 2020 vaikuttaa pelkästään antennitalouksiin.

Maksulliset tv-kanavat antenniverkossa saattavat siirtyä pelkkiin hd-lähetyksiin jopa vuosia ennen vapaasti katsottavia kanavia, mikäli kotitalouksien hd-valmius kehittyy nopeasti.