Hyppää sisältöön

"Selvä kytkykauppa" – Elisan ja Seinäjoen sopimus närästää Anvian pienosakkaita

Anvian pienosakkaat ovat pettyneitä Seinäjoen kaupungin päätökseen myydä Anvian osakkeet Elisalle. Pienosakkaiden yhdistyksen puheenjohtaja Vesa Routamaa sanoo, että kysymyksessä on kytkykauppa ja että osakkeista on todellisuudessa maksettu ilmoitettua isompi hinta.

Seinäjoen kaupunki ja Elisa kertoivat yhteistyösopimuksestaan yhteisessä tiedotustilaisuudessa. Pöydän päässä kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Anvian pienosakkaiden yhdistys kerää parhaillaan kuumeisesti valtakirjoja Anvian seuraavaa yhtiökokousta varten. Seinäjoen kaupungin päätös myydä omistamansa liki 500 Anvian osaketta Elisalle herättää kitkeryyttä ja tekee tilanteen yhtiökokouksessa entistä tiukemmaksi.

– Maakunnasta pitäisi saada kiireesti viisi-kuusi tuhatta valtakirjaa, silloin tilanne olisi pelastettu ja epäreilu toiminta torjuttu, toteaa Anvian itsenäisyyden puolesta taistelevan yhdistyksen puheenjohtaja, professori Vesa Routamaa.

Pienen piirin päätös

Osakkeiden myymisen yhteydessä Seinäjoen kaupunki teki Elisan kanssa yhteistyösopimuksen, joka tähtää Seinäjoen alueen digitalisaation kehittymiseen. Elisa mm. tarjoaa asiantuntijapalveluita kaupungille ja toteuttaa kaupungille tuottavuusselvityksen digitalisaatioon liittyen.

Tarkemmin kaupungin ja Elisan yhteistyöstä on sovittu salassa pidettävässä liikesalaisuuksia sisältävässä sopimuksessa.

Vesa Routamaa Kuva: Elina Niemistö / Yle

Routamaa pitää Seinäjoen kaupungin ratkaisua lyhytnäköisenä. Hän laskee, että alueelle koituu suuret menetykset, mikäli Seinäjoen kaupungin ratkaisun seurauksena Anvia menettää itsenäisyytensä Elisalle.

– Jos lasketaan Anvian henkilökunnan tuotto Seinäjoelle vuosien mittaan, niin se on ostovoiman kanssa ja sitä kautta kertyvän kumulatiivisen veron kautta miljoonia euroja.

Vesa Routamaa paheksuu sitä, että seinäjokelaisille veronmaksajille ei ole kerrottu Anvian osakkeiden myyntiaikeista. Päätöstä on valmisteltu salassa.

– Pienen piirin päätöksenä hyvin omituinen. Kaupunkilaisia ja veronmaksajia kiinnostaisi varmasti, miten heidän tulevia työpaikkoja ja verotuloja hoidetaan.

Routamaa osoittaa hitusen myös ymmärrystä Seinäjoen kaupungin päättäjiä kohtaan. Routamaan mukaan on jossain määrin inhimillistä, että kaupunginhallituksen enemmistö lähti Elisan kelkkaan.

– Tiedän, että Elisa painaa päälle ja maksaa erilaisia kytköksiä eri tahoille.

Osakkeen todellinen hinta

Vesa Routamaa kertoo saaneensa selville, että Elisa on maksanut Seinäjoelle Anvian osakkeista ilmoitettua suuremman hinnan. Kaupungin tiedotteen mukaan osakkeet on myyty 2000 euron kappalehinnalla.

– No kyllä se on selvä kytkykauppa. Minulle on luotettavalta taholta kerrottu eilen, että Seinäjoen kaupungille on luvattu 750 000 euroa viiden vuoden aikana tällaista kytkykaupparahaa erilaisiin tarkoituksiin, ja kun ottaa huomioon nämä summat, niin tietääkseni osakkeesta on maksettu 3 582 euroa, sanoo Routamaa.

Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki ihmettelee pienosakkaiden tietolähteitä, mutta ei halua ottaa mitään kantaa väitteisiin.

Onko kuitenkin olemassa joku 750 000 euron summa?

– En kommentoi tätäkään. Nämä ovat liikesalaisuuksien piirissä olevia asioita, vastaa Rasinmäki.

Elisa Oyj:n talous- ja rahoitusjohtaja Jari Kinnunen kiistää, että Elisa olisi luvannut 750 000 euroa Seinäjoen kaupungille. Kinnusen mukaan Elisa aikoo Seinäjoen kaupungin kanssa tekemänsä yhteistyösopimusken mukaisesti panostaa monella tavalla alueelle ja näkee sen myös liiketoimintamahdollisuutena.

Panostusten rahamääristä Kinnunenkaan ei halua puhua vaan vetoaa Rasinmäen tavoin liikesalaisuuteen.