1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Otaniemi

Kauppakorkeakoulukin siirretään Otaniemen jättikampukselle

Aalto-yliopisto keskittää Töölössä pitkään majaa pitäneen Kauppakorkeakoulun toiminnot Espoon Otaniemeen. Sinne on jo aiemmin siirretty kandidaattiopetus. Rehtorin mukaan taustasyy on innovaatioiden löytäminen.

Helsingin kauppakorkeakoulu Kuva: Yle

Aalto-yliopiston hallitus on päättänyt, että Helsingin Töölössä sijaitsevan Kauppakorkeakoulun toiminnot siirretään Espoon Otaniemeen. Ainoastaan kansainvälinen kandidaattiohjelma Mikkelissä jatkaa entisellään.

Yliopisto kertoi tiedotteessa, että toiminnot, opiskelijat, tutkijat sekä opettajat sijoitetaan Otaniemeen varta vasten rakennettavaan uudisrakennukseen, jonka suunnittelussa "korkeakoulun yhteisöllä tulee olemaan keskeinen rooli".

Rakennuksen tarkasta sijainnista ei vielä ole tietoa, mutta päätös siitä on määrä tehdä kesäkuussa.

Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri sanoo, että moni asia on muuttunut vuodesta 2011, jolloin viimeksi yliopiston eri opinalojen opetuspaikkoja tarkasteltiin.

Innovaatioekosysteemistä päivää

– Aalto-yliopiston strategia on päivittynyt viimeisen vuoden aikana. Me rakennamme innovatiivista yhteiskuntaa sillä, että me teemme tiivistä yhteistyötä meidän koulutusohjelmien ja toisaalta sidosryhmien välillä. Tämä on viimeinen askel kohti integroitua kampusta, joka täyttää innovaatioekosysteemin tunnusmerkit. Monialaisesta yhteistyöstä saadaan ituja innovaatioihin, Teeri kertoo.

Teeren mukaan tiloista luopuminen on järkevää myös säästöjen takia.

– Yliopistoihin kohdistuu kovat säästöpaineet, muun muassa tilan käytön osalta. Mieluummin säästämme tiloissa kuin henkilökunnassa, Teeri toteaa.

Kauppakorkeakoulu on toiminut vuodesta 1950 rakennustaiteellisesti arvokkaassa rakennuksessa Helsingin Töölössä. Kun Aalto-yliopisto ei kuitenkaan aio luopua rakennuksesta ja rakentaa kokonaan uuden talon Otaniemeen, mistä säästöä syntyy?

– Meillä on Töölössä muitakin rakennuksia, ja säästöt syntyvät siitä, että kaikki toiminnot ovat samalla kampuksella ja voimme käyttää yhteisiä tiloja, palvelut toimivat tehokkaammin. Nykyaikaiseen opetukseen suunnitellut tilat ovat tilatehokkaampia kuin 50 vuotta sitten suunnitellut, opetusmenetelmät ja Aalto-yliopiston toimintatavat ovat vuosien varrella muuttuneet aika tavalla. Nyt pystymme tekemään tähän nykyiseen toimintaan paremmin soveltuvia tiloja.

Metro vie Otaniemeen

Teeren mukaan Aalto-yliopistolla on myös toimintoja, jotka hyötyvät Helsingin keskustassa olemisesta.

Rehtori Tuula Teeri ei usko, että kauppakorkeakoulun opiskelijat vastustavat muuttoa Otaniemeen.

– Kanditkin tulivat iloisena Otaniemeen. Päinvastoin muutto tuo runsaasti etuja, nyt esimerkiksi osa opiskelijoista ja professoreista on hankalasti Töölössä ja osa Otaniemessä. Metro alkaa kulkea elokuussa Otaniemeen ja raide-Jokeria suunnitellaan, joten Otaniemi on hyvin saavutettavissa.

Uutista on täydennetty kello 16.40 rehtori Tuula Teeren haastattelulla.