1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Shell lipeää Barentsinmeren öljykisasta – ympäristöjärjestöt riemuitsevat

Öljyjätti Shell luopuu toistaiseksi öljynetsintälupien tavoittelusta Norjan Barentsinmerelle. Syynä on öljyn nykyinen matala hinta. Halpa öljy syö kannattavuutta tekniikaltaan kalliilta arktiselta öljyntuotannolta. Aiemmin Shell on ilmoittanut luopuvansa toistaiseksi arktisista öljyhankkeista Alaskan rannikolla.

talous
Öljynporauslautta Goljat
Italialaisen öljy-yhtiön Enin Goljat on Barentsinmeren ensimmäinen öljynpumppaamo.Eni Norge

Norjan valtion viime vuonna avaama 23. etsintälupien hakukierros öljy- ja kaasuyhtiöille on parhaillaan menossa. Siinä on tarjolla öljyfirmojen vuosia kieli pitkällä odottamia etsintäpalstoja Barentsinmerelle. Kymmenet öljyalan yritykset ovat hakeneet lupia ja Norjan valtion päätöksiä odotetaan ennen kesää.

Shell löi hanskat tiskiin tältä kertaa kesken prosessin. Nyt Barentsinmeri ja puolisen vuotta sitten Jäämeren Alaskan rannikko arvioitiin yhtiössä liian kalliiksi etsintäkohteiksi nykyhinnoilla. Tulevaisuudessa Shell vakuuttaa olevansa mukana pohjoisen öljyhankkeissa ja myös Barentsinmerellä, kunhan ajat muuttuvat.

Shellin vetäytymisestä ovat kertoneet norjalaiset tiedotusvälineet mm. yleisradioyhtiö NRK. Vetäytymisestä ovat riemuinneet arktisten alueiden öljybisnestä vastustavat ympäristöjärjestöt kuten norjalainen Bellona. Norjan öljy- ja energiaministeri Tord Lien vakuuttaa uutistoimisto Reutersin mukaan, että Shellin lähdöstä huolimatta lupaavia etsintäalueita tavoittelee joukko kyvykkäitä alan yrityksiä.

Öljyn hinnan alamäki on hyydyttänyt myös aiemmin luvan saaneita hankkeita. Norjan valtiollinen öljy-yhtiö Statoil on mukana 23. lupakierroksella, mutta sen etsintäporaukset aiemmin lisensoiduilla etsintäpalstoilla Barentsinmerellä on pysäytetty odottamaan parempia aikoja.

Barentsinmeren öljyn kannattavuusmittari on Goljat

Hiilivetyesiintymien etsintä saati tuotanto ovat kallista puuhaa arktisilla vesillä. Näin on myös ympäri vuoden sulalla, mutta silti jäätävällä, myrskyisällä ja talvikuukaudet lähes koko vuorokauden pimeällä Barentsinmerellä. Muutaman kymmenen dollarin tynnyrihinnalla investoinnit saavat odottaa.

Arktisen öljybisneksen suurimman jännityksen kohde on italialaisen öljy-yhtiön Enin kelluva tuotantolautta Goljat. Lautta kelluu aavalla merellä 85 kilometrin päässä Hammerfestista Norjan rannikolta.

Goljat aloitti maaliskuussa Barentsinmeren historian ensimmäisen öljyntuotannon. Kaasuntuotannon Barentsinmerellä avasi ensimmäisenä kymmenkunta vuotta sitten Statoil. Statoilin ja Eni ovat toistaiseksi ainoat hiilivetyvarantojen hyödyntäjät Barentsinmerellä. Kaasun ja öljyn etsintää ovat vuosien saatossa harjoittaneet muutkin yhtiöt.

Etelä-Koreassa rakennettu Goljat lautta viivästyi tuotannon aloituksessa pari vuotta. Projektin sanotaan maksaneet lähes viisi miljardia euroa eli runsaan miljardin enemmän kuin alun perin arvioitiin.

Norjan tiedotusvälineissä on esitetty monenlaisia madonlukuja Goljatin kannattavuudesta. Joidenkin mukaan alle sadan dollarin tynnyrihinnalla Goljat on kannattamaton. Pitkät ajat hinta on matanut muutamassa kymmenessä taalassa. Halvan öljyn ei kuitenkaan uskota olevan ikuista.

Lue seuraavaksi