Aleksis Kiven klassikko tuunautui Nummibodarit kreisikomediaksi

Aleksis Kiven 152-vuotias klassikkonäytelmä Nummisuutarit on saanut uuden muodon Jyväskylän kaupunginteatterissa. Nummibodarit mukailee alkuperäistä tarinaa, tosin lyhennettynä, kieli nykyaikaistettuna ja ajankohtaisilla aiheilla maustettuna.

teatteritaide
Hannu Lintukoski loikkaa ternimaitokeisarin roolista aikamiespoika Eskoksi.
Jani Ilola / Yle

Nummibodareissa alkuperäisestä näytelmästä ovat tallella henkilögalleria ja pääjuoni. Aleksi Kiven koukeroinen kieli vaati kuitenkin nykyaikaistamista.

– Se on käännetty sellaiselle kielelle, että tämän päivän katsoja sen ymmärtää. Niin kaunista, kuin Kiven teksti onkin, niin se ei kerta kuulemalta enää aukene, se on niin vanhahtavaa ja koukeroista, perustelee ohjaaja Sakari Hokkanen.

Alkuperäinen näytelmä on sangen pitkä ja se kestäisi kokonaan esitettynä viitisen tuntia. Uusi versio on alle kaksi tuntinen ja lajityypiltään kreisikomedia.

Minulla kun on tapana sovittaa klassikkotekstit tähän päivään.

Sakari Hokkanen

Sakari Hokkanen on työstänyt komedian pääroolissa nähtävää Hannu Lintukoskea varten. Kaksikko teki viimeksi yhteistyötä Ternimaitokeisari –monologissa. Lintukoskelle Esko on tuttu myös Teatterikoulun pääsykokeiden monologista.

– Mulla vaan välähti ajatuksissa, että Hande on näyttelijänä luotu Eskoksi. Ehdotin teatterille, että tehtäisiinkö Nummisuutarit isolle näyttämölle ja siitähän innostuttiin. Minulla kun on tapana sovittaa klassikkotekstit tähän päivään, omaan näyttämökieleen ja maailmaan, niin tämä kääntyi sitten Nummibodareiksi. Kun katsotte minkä näköinen tämä mies on, niin ymmärrätte, että miksi näin, Sakari Hokkanen nauraa.

– Vähän jumppailen siellä sun täällä ja kyllä elämäntapaani kuuluu semmonen pieni kuntoilu, raamikas näyttelijä Hannu Lintukoski myöntää.

Aikamiespojan epäonninen kosioretki

Meneillään on näytelmän harjoitukset Jyväskylän kaupunginteatterissa. Morsian saapuu lavalle. Komea silinterihattu päässään ja Uuno Turhapuro –tyylinen verkkopaita yllään sulhanen Esko saa turpaansa. Oligarkki istuu pyörätuolissa ja komentaa. Esko jää näyttämölle makaamaan, kun venäläisporukka lähtee…

Nummibodareiden hääkohtaus ei suju kuin Strömsössä.
Nummibodareiden hääkohtaus ei suju kuin Strömsössä.Jani Ilola / Yle

– Kosioretki ei mene ihan niin kuin Strömsössä. Turpaan tulee ja kunnolla, kertoo Hokkanen ja Lintukoski jatkaa, että yleensähän se on nuori mies, joka lähtee tälle epäonniselle kosioretkelle.

– Nyt lähtee tämmönen aikamiespoika, mutta ihan sama tunteiden kirjo on tämän version ihmisillä. Täytyy sanoa, että suuri kunnia on päästä puhumaan legendaarisen Aleksis Kiven ja Sakarinkin tekstiä.

Ne haluaa tulla ymmärretyiksi, nähdyksi ja kuulluksi.

Sakari Hokkanen

Nummisuutareiden uusiversio sijoittuu ajallisesti lähitulevaisuuteen. Sakari Hokkanen kuvaa Nummibodareita dystooppiseksi kuvitelmaksi, jossa lähtökohtana on iltapäivälehtien maalaamien kaikkien uhkakuvien toteutuminen alkaen Venäjän pelosta ja ilmastokatastrofista.

– Jos lama todella syvenisi niin syväksi kuin pelätään, niin eihän tyypeillä olisi varaa kuin vanhoihin kirppareilta löytyneisiin ysärirytkyihin. Tämä on hirtehinen kuvitelma siitä, että miten kävisi, jos kaikki menisi niin päin persettä kuin mahdollista. Siitä huolimatta ihmiset elävät ihan samalla lailla kuin ennenkin. Ne haluaa tulla ymmärretyiksi, nähdyksi ja kuulluksi ja ne tavoittelee rakkautta ja vähän rahaakin, paljastaa Sakari Hokkanen.