1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Kyyn pureman yleisin vastamyrkky koirille vanhentunutta tai lopussa – eikä uutta saa koko kesänä

Kyyn purema saattaa tänä kesänä koitua kohtalokkaaksi koirille, sillä yleisin Suomessa käytetty kyyn pureman vasta-aine jää tänä kesänä kokonaan saamatta tehtaan tuotantovaikeuksien takia. Fimea pyrkii saamaan tilalle toista erityisluvallista valmistetta.

Kuva: Pentti Palmu / Yle

Fimea tiedotti myöhemmin, että vastamyrkkyä saadaan sittenkin. Määrän arvioidaan riittävän kesän 2016 tarpeisiin.

Tarttuvien tautien erikoiseläinlääkäri Kristina Lehmann lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta kertoo, että Suomessa on eläinlääkintään käytössä kolme erityisluvallista kyyn pureman vastamyrkkyvalmistetta. Yleisimmin käytetty injektionestevalmiste European Viper Venom Antiserum tehdään Kroatiassa. Tehtaalla on tuotantohäiriö, minkä vuoksi valmistetta ei ehditä saada Suomeen täksi kesäksi lainkaan. Saatavuusongelmia on ilmennyt aiemminkin.

Fimea sai tiedon valmisteen saatavuusongelmasta joitain viikkoja sitten. Lehmann selvittää, saako toista, Puolassa valmistettavaa erityisluvallista valmistetta (Viper Venom Antitoxin 500 IU) lisää korvaajaksi. Tukusta hän ei ole saanut asiaan vielä vastausta.

– Voi olla, että kyseessä on yleiseurooppalainen ongelma. Kun kroatialaista tuotetta ei saa, kaikki kääntyvät puolalaisen tehtaan puoleen. Tätä toista valmistetta on saatu vähän eikä ole tiedossa, saako sitä lisää, Lehmann kertoo.

Ihmisille tarkoitettu valmiste kallista

Kolmas erityisluvan saanut valmiste Vibera Tab on ihmisille tarkoitettu, mutta sitä voi käyttää myös eläimille. Sitä ei tosin ole mennyt eläinkäyttöön vähään aikaan. Kerta-annos ihmisille hyväksyttyä valmistetta maksaa yli 3 000 euroa.

– Sitä ainakin saa, mutta sen hinta voi olla monelle kynnyskysymys, kertoo Lehmann.

Fimea voi yksittäistapauksissa myöntää (siirryt toiseen palveluun) kulutukseen luovuttamisluvan eläinlääkevalmisteelle, jolla ei ole Suomessa myyntilupaa. Myyntiluvan saaneista tuotteista Fimealla on koko dokumentaatio ja tiedot valmisteen laadusta, turvallisuudesta ja tehosta. Erityisluvallisen valmisteen käytöstä taas vastuu on aina luvan saaneella eläinlääkärillä.

– Eläinlääkäri hankkii tiedot valmisteesta, jota tarvitsee hoitokäyttöön ja ottaa meihin yhteyttä. Me selvitämme, onko käyttö järkevää ja täyttääkö valmiste kriteerit. Erityislupaa ei saa, ellei tuotteella ole myyntilupaa jossain EU-valtiossa.

Vanha varasto vanhentunut

Vakavimmat tapaukset lähetetään usein hoidettavaksi Helsinkiin Yliopistolliseen Pieneläinsairaalaan. Johtava eläinlääkäri Katariina Thomson kertoo, että heidän koko vastamyrkkyvarastonsa kroatialaista valmistetta on vanhentunut.

Meillä on aluehallintoviraston kanssa selvitys kesken, onko laitonta antaa päiväysvanhaa valmistetta vai saako sitä antaa eläimen omistajan luvalla.

Katariina Thomson

– Valmistajalta saadun tiedon mukaan tuote ei muutu haitalliseksi, vaikka päiväys on vanhentunut. Tuotteen teho heikkenee, mutta sekään ei tapahdu äkillisesti. Meillä on aluehallintoviraston kanssa selvitys kesken, onko laitonta antaa päiväysvanhaa valmistetta vai saako sitä antaa eläimen omistajan luvalla, kun riskit selvittää.

– Tilanne on todennäköisesti sama koko valtakunnassa, sillä tuotteella on lyhyt säilyvyys ja viime vuonna saamamme erä oli tuoreinta, koko erä samalla päiväyksellä, arvioi Thomson.

Thomsonin mukaan vastamyrkyn käyttö parantaa toipumisennustetta vaikeissa tapauksissa ajoissa otettuna. Pieneläinsairaala ei aio ottaa hyllyyn ihmisille tarkoitettua valmistetta sen kalliin hinnan vuoksi.

Usein tukihoito riittää

Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Tarja Forell eläinlääkäriasema Evidensia Hämeenlinnasta kertoo, että tänä keväänä heillä ei vielä ole hoidettu koirapotilaita kyyn pureman takia. Heilläkään ei ole kyynpureman vasta-ainetta hyllyssä. Kroatialaisen valmisteen kerta-annos maksaa noin 300 euroa.

Pidetään eläin levossa, kantamalla metsästä pois ja lääkäriin.

Tarja Forell

– Meillä ei ole sitä, mutta olin aiemmin töissä isolla klinikalla Turussa eikä sielläkään sitä pidetty rutiininomaisesti. Potilaista suurimman osan kanssa sitä ei välttämättä hoidossa tarvita. Oma saksanpaimenkoirani sai 2010 syyskuussa vielä kyyn pureman kohmeiselta kyyltä ja sekin hoidettiin tukihoidoin. Potilasta hoidetaan nesteytyksellä ja kipulääkkeillä ja suurin osa selviytyy sillä.

Käärmeenpurema vaatii eläinlääkärin hoitoa, muistuttaa Forell.

– Pidetään eläin levossa, kantamalla metsästä pois ja lääkäriin. Ei kannata antaa kyytablettia, eikä muutakaan omatoimista lääkintää, ei kiristyssiteitä, eikä imetä myrkkyä pistokohdasta.

Päivitys 7.4.2016 klo 9.25. Lisätty alkuun maininta siitä, että Fimea on löytänyt riittävästi vastamyrkkyä kesäksi 2016.