1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. fasismi

Oula Silvennoinen – Marko Tikka – Aapo Roselius: Suomalaiset fasistit

Fasismi on äärioikeistolainen ilmiö ja perustuu nationalismiin ja antiliberalismiin. Tänään, jolloin fasismi käy hyvin kaupaksi Euroopassa, jokaisen pitää lukea kirja Suomalaiset fasistit. Sen sivuilta selviää monia aikaisemmin vaiettuja tai tietoisesti peiteltyjä puolia demokratian pahimmasta vihollisesta fasismista, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

fasismi
Suomalaiset fasistit -kirjan kansi
WSOY

Vaikka olen opiskellut Suomen historiaa yliopistossa, tutkinut paikallishistoriaa ja historia on kiinnostanut yli 50 vuotta, hätkähdin kuinka keskeisiä asioita maamme historiasta on yhä jäänyt tutkimuksen varjoon. Tietenkin poliittinen ilmapiiri ja vallitseva ajattelutapa vaikuttavat siihen, mitä kulloinkin tutkitaan mutta siitä huolimatta. Suomessa on niin monia historian oppituoleja eri yliopistoissa, että luulisi opinnäytetöissä tai tutkimusprojekteissa seulottavan kaikki tärkeät tutkimuskohteet. Valitettavasti luulo ei ole tiedon väärti.

Minua hätkähdyttänyt tutkimus on nimeltään Suomalaiset fasistit, alaotsakkeena Mustan sarastuksen airuet. Kirjan on kustantanut WSOY ja sen ovat kirjoittaneet dosentit Oula Silvennoinen ja Marko Tikka sekä filosofian tohtori Aapo Roselius. He ovat nelikymppisiä historiantutkijoita, jotka ovat kirjoittaneet useita tutkimuksia itsenäisyytemme ensimmäisiltä vuosikymmeniltä.

Suomalaista fasismia vähätellään

Kun puhutaan suomalaisesta fasismista, sitä vähätellään ja sen merkitystä peitellään. Puhutaan vain muutamien höyrypäitten tai turhautuneitten aikamiespoikien vapaa-ajan puuhastelusta. Kouluopetuksessa kerrotaan vain Akateemisen Karjala Seuran hurmahenkisestä Suur-Suomi -ajattelusta ja Lapuan liikkeen muilutuksista sekä IKL:n kansanedustajista. Nuoret tutkijat osoittavat kirjassaan, että fasistien toiminta Suomessa oli kuitenkin paljon laajempaa ja merkittävämpää. Fasististen järjestöjen toiminta Suomessa lopetettiin välirauhan sopimuksen perusteella 23.9.1944.

Suomalaiset fasistit – kirjan esipuheessa kirjoitetaan: ”Fasismi on tekemässä voimakkainta nousuaan takaisin läntisen politiikan valtavirtaan sitten toisen maailmansodan päättymisen. Ilmiön olemukseen kannattaa siksi perehtyä myös Suomessa. Vailla tietoa sotienvälisenä aikana nousseen fasismin ensimmäisen aallon aatteellisesta ja kokemuksellisesta taustasta tämän päivän fasismin ymmärtäminen käy kuitenkin ylivoimaiseksi tehtäväksi. Siksi tämä kirja on kirjoitettu.”

Nationalismi on nousussa myös Suomessa

Fasismi on äärioikeistolainen ilmiö ja perustuu nationalismiin ja antiliberalismiin. Tänään nationalismi on rajussa nousussa Euroopassa myös meillä Suomessa. Monissa Euroopan maissa se on johtanut fasistien esiintuloon. Myös meidän kodinturvajoukot tai partiot kaupunkien kaduilla ovat hyvin lähellä fasismia. Esimerkit pelottavat ainakin minua.

Suomalaiset fasistiset järjestöt toimivat hajanaisesti mutta oli olemassa yksi valtakunnallinen järjestö, joka oli kirjoittajien mielestä luonteeltaan fasistinen. Kyseessä oli Vapaussodan Rintamamiesten liitto. Se järjestäytyi valtakunnalliseksi toukokuun lopulla 1929. Kyseessä oli ei-akateemisia vapaussodan veteraaneja yhdistävä järjestö. Se ajoi veteraanien ja invalidien asioita mutta sen lähtökohdat olivat selvästi poliittiset. Liiton aktivistit muun muassa sieppasivat ja pahoinpitelivät eduskunnan varapuhemiehen. Jopa armeija piti liittoa niin poliittisena, että sotaväen komentaja Aarne Sihvo kielsi aktiiviupseereita kuulumasta järjestöön. Kirjoittajien mielestä liiton lakkauttaminen fasistisena syksyllä 1944 oli perusteltua, vaikka jotkut historiantutkijat ovat olleet eri mieltä.

Fasismi käy hyvin kaupaksi

Jokaisella liikkeellä on taustavoimia, joiden osuutta halutaan jälkikäteen väheksyä tai unohtaa kokonaan. Suomalaisten fasistien taustalta löytyy monia teollisuusjohtajia muun muassa aktiiviset fasistit Rafael Haarla ja Petter Forsström. Vuonna 1920 perustetun Martti Pihkalan johtaman puolifasistisen lakonmurtajakaartin Vientirauha Oy:n taustalla oli koko Suomen vientiteollisuus. Järjestön tarkoituksena oli murskata vasemmiston johtama ay-liike. Vasta tammikuun kihlaus vuonna 1940, jossa työnantajat tunnustivat SAK:n neuvotteluosapuoleksi, lopetti Vientirauha Oy:n.

Vähemmän tunnettua on suomenruotsalaisten kirjailijoiden aktiivinen rooli Suomen fasistisessa liikkeessä. Erityisesti Nobel-ehdokkaaksi mainittu Bertel Gripenberg ja Örnulf Tiderstedt olivat avoimesti fasisteja. Molemmat pakenivat sodan jälkeen Ruotsiin. Monien muiden suomenruotsalaisten kirjailijoiden tavoin he kuuluivat natsien perustamaan Euroopan kirjailijaliittoon.

Tänään, jolloin fasismi käy hyvin kaupaksi Euroopassa, jokaisen pitää lukea Oula Silvennoisen, Marko Tikan ja Aapo Roseliuksen tärkeä kirja Suomalaiset fasistit. Sen sivuilta selviää monia aikaisemmin vaiettuja tai tietoisesti peiteltyjä puolia demokratian pahimmasta vihollisesta fasismista. Kannattaa tutustua.

Kirjoittaja on kemijärveläinen kirjallisuuden harrastaja.

Lue seuraavaksi