Lapset hämmästyivät entisaikojen kouluarjesta: "Ei mitään sähköisiä juttuja, kaikki piti kirjoista lukea"

Vuonna 1872 rakennettu Heinämaan kyläkoulu on herätetty henkiin Orimattilan taidemuseossa. Erityisesti entisajan kouluruoat ja kova kuri ovat ihmetyttäneet nykykoululaisia.

ilmiöt
Heinämaan kyläkoulun esineitä näytteillä Orimattilan taidemuseossa.

Entisaikojen kouluruoka on saanut jyrkän tuomion muun muassa Heinämaan kyläkoulusta kertovaan näyttelyyn tutustuneilta viitosluokkalaisilta.

– Kun kerron, mitä entisaikaan on koulussa syöty, siis kaura- ja perunavellejä, yleisin kommentti on ollut, että yäääääk. Myös läskisoosi on [lapsista] jotakin ihan kammottavaa, näyttelyn rakentanut Orimattilan kulttuuritoimenjohtaja Henrika Suna naurahtaa.

Pennalan koulun viidettä luokkaa käyvän Leevi Mäkisen mielestä vanhanaikainen pulpetti oli hieno.

– Nykyään on aika tavalliset pöydät.

Entisaikojen tiukka kuri kummeksuttaa häntä.

Siellä on ollut pahat säännöt, ei nykyään lyödä.

Leevi Mäkinen

– Siellä on ollut pahat säännöt, ei nykyään lyödä [karttakepillä] ja laiteta nurkkaan seisomaan. Ruoat on olleet vaatimattomat, hän pohtii.

Emilia Mälkiä Virenojan koulusta ihmettelee myös entisiä aikoja.

– Ei mitään sähköisiä juttuja, kaikki piti kirjoista lukea. Koulussa syötiin paljon samoja ruokia ja ruokien nimet ovat jännän kuuloisia, vähän outoja.

Vanha välituntikello kunniapaikalla

Koulumuseo -näyttelyn esineistö on peräisin vuonna 1872 rakennetusta Heinämaan kyläkoulusta, joka toimi samalla paikalla aina syksyyn 2014 asti.

Taidemuseoon valtuustoaloitteesta liikkeelle lähteneen näyttelyn vanhimmat esineet ovat 1800-luvun lopulta. Kunniapaikan on saanut muun muassa vuonna 1876 valmistettu välituntikello.

Yksi herra kertoi, että kauravelli oli aina vähän jäähtynyttä ja oikein limaista.

Henrika Suna

Kulttuuritoimenjohtaja Henrika Suna pitää hyvänä, että nykyajan koululaiset näkevät myös entisaikojen elämää ja koulunkäyntiä.

– Koulu on muuttunut niin paljon, että on hyvä verrata, mitä se entisaikaan on ollut. Ehkä osaa silloin arvostaa tämän päivän koulua ja muun muassa kouluruokaa.

Orimattilan taidemuseossa kevätjuhlaviikolle toukokuun loppuun avoinna olevan näyttelyn avajaisiin oli kutsuttu muun muassa koulun entisiä oppilaita.

Muistoja kirvoittivat Sunan mukaan vanhat opettajat ja koulukaverit – ”ja se kamala kauravelli”.

– Yksi herra kertoi, että kauravelli oli aina vähän jäähtynyttä ja oikein limaista.