Puoluejohtajat kohtaavat suorassa tv-lähetyksessä – "Ilmassa on paljon jännitteitä ja isoja kysymyksiä"

Kaikki eduskuntapuolueiden puheenjohtajat ovat illalla mukana suorassa Vaalien välissä -lähetyksessä. Ohjelmassa on tarkoitus keskustella taloudesta ja työstä, sanoo toimittaja Jan Andersson.

Kotimaa
eduskuntatalo
Yle Uutisgrafiikka

– Odotukset ovat kovat.

Näin kuvailee tuntojaan Ylen toimittaja Jan Andersson ennen torstai-iltaista Vaalien välissä -tv-lähetystä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten viimekeväisten eduskuntavaalien, kun kaikki eduskuntapuolueiden puheenjohtajat – keskustan Juha Sipilä, perussuomalaisten Timo Soini, kokoomuksen Alexander Stubb, SDP:n Antti Rinne, vihreiden Ville Niinistö, vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki, RKP:n Carl Haglund ja kristillisdemokraattien Sari Essayah – ovat yhtä aikaa samassa studiossa. Ohjelman juontavat Andersson ja toimittaja Kirsi Heikel.

Mitä illalla on luvassa? Kiinnostavaa keskustelua, vähintäänkin, Andersson vastaa.

– Sanoisin, että tämä on kaikkein kiinnostavimpia tilanteita, mitä on ollut, ennen isompia väittelyjä. Ilmassa on niin paljon jännitteitä ja isoja kysymyksiä.

Tuntuu siltä, että päätöksiä on vaikea synnyttää. Ne pitää synnyttää pihdeillä, jos silloinkaan.

Jan Andersson

Lähetyksessä keskustellaan taloudesta ja työstä. Andersson perustelee tiukkaa rajausta sillä, että kahdeksan puheenjohtajan kanssa aika tuppaa väkisinkin jäämään vähiin.

– Zoomaamme selvästi talouteen ja työhön. Tämän maan tilanne on mikä on.

– Tuntuu siltä, että päätöksiä on vaikea synnyttää, ne pitää synnyttää pihdeillä, jos silloinkaan, Andersson sanoo.

Ottavatko Arhinmäki ja Haglund rohkeamman roolin?

Suorassa lähetyksessä on kaksi väistyvää puoluejohtajaa, vasemmistoliiton Arhinmäki ja RKP:n Haglund. Toisaalta hallituspuolue kokoomuksessa on viriämässä oma puheenjohtajakisansa.

Andersson odottaa mielenkiinnolla esimerkiksi sitä, millaisen roolin Arhinmäki ja Haglund ottavat keskustelussa.

– Ottavatko he entistä rohkeamman roolin, kaksi herraa menossa kesälaitumille, vai menevätkö he vaisumman kaavan mukaan? hän arvuuttelee.

"Tuntuu siltä, että jokainen pitää kiinni omista eduistaan"

Vaalien välissä -studiokeskusteluja on tarkoitus järjestää kerran kevät- ja kerran syyskaudella. Ajatuksena on, että lähetyksessä olisi aikaa paneutua asioihin eikä päällä olisi vaalikiirettä, Andersson toteaa.

– Se, että vaalit hengittävät niskaan, ohjaa keskustelua. Tämä antaa puheenjohtajillekin vapauden puhua vähän eri lailla ja tarkemmin asioista.

Voisiko Suomi ottaa mallia jostain muualta? Myös tämäntyyppistä pohdintaa on luvassa.

Jan Andersson

Yksi keskustelunaihe on illalla sekin, millainen sopimuskulttuuri Suomessa vallitsee ja onko järjestelmässä jotain vikaa.

– Tuntuu siltä, että se on jäykkä ja jokainen pitää kiinni omista eduistaan. Jo kilpailukykysopimus on osoittanut, kuinka vaikeaksi [päätöksenteko] on mennyt, Andersson sanoo.

– Voisiko Suomi ottaa mallia jostain muualta? Myös tämäntyyppistä pohdintaa on luvassa.

Vaalien välissä -ohjelma Ylen TV1:llä tänään torstaina kello 21:05–22:30. Uusinta huomenna perjantaina kello 15:20–16:45.